Само 237 българи са декларирали съгласие за донорство

Само 800 българи са включени до този момент в регистъра на лицата, изразили съгласие или несъгласие за вземане на органи, тъкани и клетки след смъртта им. Едва 237 от тях са декларирали, че са съгласни, съобщи в сряда директорът на изпълнителната агенция по трансплантация д-р Янко Начков.

Системата за заявяване или отказ от донорство е проста за отделния човек, коментира д-р Начков и напомни, че за целта е достатъчно само да бъде изразена позиция пред личния лекар.

От здравното министерство уточниха, че според приетата процедура пациентът може да напише декларация в свободен текст за съгласие или отказ от донорство и да я занесе на личния си лекар. В негово присъствие лекарят трябва да впише волята му в здравно-осигурителната книжка. Може да се декларира желание за донорство както на всички органи, така и само на отделни.

Изпълнителната агенция, която заработи от началото на тази година, започна пререгистрация на лечебните заведения, които участват в националната система по трансплантация. Към 31 октомври, на 15 лечебни заведения и 2 тъканни банки са издадени удостоверения, че могат да извършват дейности по вземане, присаждане и преработка на органи, тъкани и клетки. Донорските бази в страната са увеличени от 14 на 17. Извършените от началото на годината досега бъбречни трансплантации са 16, от които 10 са трупни и 6 от живи донори - роднини. Очакващите бъбречна трансплантация българи са над 750 души, 30 от които деца под 18-годишна възраст.

Споделяне

Още от България