Само 25% от събраните мита ще остават в България от 2007 г.

След влизането ни в Европейския съюз през 2007 г. само 25% от събраните мита ще остават в България, останалата част ще отива централизирано в Брюксел. Това съобщи зам.-директорът на Агенция "Митници" Георги Григоров след заседание на Държавно-обществената консултативна комисия за подпомагане развитието на митническата администрация, състояло се в Пловдив, предаде БТА.

Това е изискване, заложено в глава "Бюджет и финанси", обясни за Mediapool Юлиана Николова, директор на Европейския институт в България. Там са записани по видове митата, чиито сборове ще остават в България и онези, които ще постъпват в хазната на Европейския съюз, уточни тя. Предвидено е дори около един процент от данъка върху добавената стойност също да отива в Брюксел, допълни Николова.

Не бива обаче да се стряскаме, че това ще се отрази върху приходите в нашия бюджет, коментира Юлиана Николова. Като цяло, ставайки външна граница на Евросъюза, митническите тарифи ще паднат сериозно, каза тя. Тенденцията дори вече е налице с разписването на регламента с падането на митата за селскоспопанските стоки, допълни Николова.

Митническите ни тарифи ще бъдат сваляни постепенно до нивата на европейските. Нашите средни ставки в момента са 10%, а европейските - около 3,3 на сто, поясни Юлиана Николова.

Намаляването на митата ще е факт до 2007 г., така че приходите от тях ще спадат постепенно и няма да имат шоков ефект върху бюджета, коментира тя.

Един от най-тежките проблеми, когато България стане външна за ЕС граница, е свързан с преструктурирането на митническата администрация, каза зам.-министърът на финансите Стамен Тасев пред журналисти след заседанието на комисията. Трансформацията ще е свързана с преминаването на контрола върху акцизите в задълженията на митниците. В момента това правят данъчните. На митническата администрация ще бъдат вменени и нови функции, като граничните мерки върху интелектуалната собственост, защита от опасни и вредни стоки и др. Като външна граница България ще изпълнява и функции по общата стопанска политика на ЕС, допълни Тасев.

Предстоят съкращения на митнически служители, но все още не е направен разчет за това, каза още зам.-министърът. Не е и готов анализът на разположението на производителите на територията на страната, както и какво ще коства това на митническата администрация, допълни Тасев.

На заседанието бе отчетено, че времето за обработка на документи и преминаване на автомобилите през митническите пунктове на границата е намалено повече от два пъти. Ускоряването се дължи на въведените нови методи - предварително подаване на декларации преди камионът да влезе в терминала, както и на извършвания анализ на риска, отчетоха митничарите.

Споделяне

Още от Бизнес