Само 255 безработни пожелаха да станат бизнесмени с европейски пари

Брюксел дава 20 милиона лева, 12 000 души вече са обучени за мениджъри

Само 255 безработни пожелаха да станат бизнесмени с европейски пари

Само 255 безработни от близо 12 000 преминали обучение за мениджъри са пожелали да станат бизнесмени с помощта на Европейския социален фонд. Толкова са подадени заявления по схемата “Насърчаване стартирането на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност”, която се финансира с 20 милиона лева от оперативна програма “Човешки ресурси”. Това казаха на Mediapool от Министерството на труда и социалната политика, което отговаря за програмата.

 

Това е една от схемите, на които правителството възлага големи надежди за намаляване на безработицата в страната. Близо 13% или над 420 00 души са без работа по данни на НСИ.

 

"Всички, които са до 29 г. и са безработни, да отиват в бюрата по труда, защото това е рядък шанс. И работодателите да се възползват. Огромни пари стоят, стотици милиони левове и който не ги използва, не може да се сърди, че е безработен", каза премиерът Бойко Борисов през май при старта на едно от схемите за намаляване на младежката безработица.

 

Трудно начало

 

Безработните обаче засега не откликват на призива му, показват данните на социалното министерство. Миналата седмица беше затворен първият прозорец за прием на документи.

 

Най-голям интерес към европейските пари са проявили хората без работа в София. В столичното бюро по труда са подадени близо една четвърт от всички проектни предложения - 66. Останалите са в Пловдив (49), Варна (47), Ловеч (35), Русе (13), Благоевград (10), Монтана (9), Бургас (8), Хасково (8).

 

От всичките 255 проектни предложения 10 са подадени по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение, т.нар. ИСУН.

 

Почти всички безработните са кандидатствали за максимално възможната сума за финансиране – 20 000 лева. Общият размер на исканото финансиране по всички проекти е 4.9 млн. лв., посочиха от социалното министерство. Оттам не пожелаха да конкретизират какъв бизнес ще подхванат безработните, защото проектите им се оценяват в момента и това е забранено съгласно изискванията.

 

От Министерството на труда обаче смятат, че процентът на подадените проектни предложения е висок и очакват той да расте със всяка следваща оценителна сесия. Крайният срок за договарянето на всички средства е края на май 2013 г. като плановете са общо 2500 безработни да станат бизнесмени и дори да наемат във фирмите си и други хора без работа.

 

Аргументите на социалното министерство са, че досегашната практика е показала, че при схеми, по които текущо се набират проекти в рамките на няколко сесии, при първия определен срок винаги има по-малък брой проектни предложения. Отделно трябва да се отчете и липсата на опит на кандидати, което обуславя нуждата от повече време за подготовка на техните предложения, посочват от ведомството на министър Тотю Младенов.

 

Доказателство за това е големия интерес на безработните към специално разкритите приемни на Агенция по заетостта, където питат за програмата, се казва в отговора.

 

Следващите възможности за безработните да кандидатстване по схемата са съответно до 14 септември, 23 ноември, 25 януари, 29 март и 31 май 2013 г.

 

Тежки условия плашат безработните

 

Тежките условия по схемата плашат безработните да кандидатства, това показват наблюденията на центровете за професионална подготовка. През тях премина обучението на 10 360 безработни, от които 9989 успешно са завършили курса по придобиване на специалностите “Малък и среден бизнес” и “Бизнес – услуги” към средата на юли, отчетоха от социалното министерство.

 

Отделно още 5666 висшисти без работа са подали молби за консултиране, като от тях 1897 са били включени в програмата.

 

Според безработни объркването е дошло от факта, че те са били обучавани да подготвят бизнес планове, а през май е станало ясно, че трябва да подават проектни предложения, което ги е затруднило.

 

Другите им притеснения са свързани, че няма да успеят да усвоят 20 000 лева безвъзмездна помощ в рамките на една година заради бавната обработка на документите от страна на администрацията. Това поне показвал опитът с плащанията по първата част на проекта, твърдят от центровете за обучение на безработните.

 

За да бъде един бизнес проект на безработен успешен, задължително условие е той да продължи да плаща на наетите работници във фирмата си още година след края на проекта. Съгласно насоките за кандидатстване продължителността на един проект трябва да бъде от 3 до 12 месеца, като през този срок с европейски пари могат да се плащат само до три месеца на наетите безработни. Няма изискване колко безработни ще наеме във фирмата си, като тя може да е само от един човек.

 

Това условие плаши безработните, защото те трябва да се осигуряват на минималния осигурителен праг за съответната позиция, а разходите не са никак малко според тях.

 

Другото им притеснение е, че междинните плащания ще се бавят и те няма да успеят да усвоят цялата сума от 20 000 лв. в рамките на една година, каквото е изискването по схемата.

 

Междинни плащания по проектите се извършват на база реално извършени разходи и получено искане за междинно плащане от страна на бенефициента, като няма ограничение за броя на исканията, които могат да бъдат подавани в рамките на изпълнението на проекта. На база на натрупания към момента опит и изградения капацитет на съответните структурни звена на Агенцията по заетостта имаме увереност, че всички искания за плащане ще бъдат разглеждани в нормативно-установените срокове, успокояват от социалното министерство.

 

От февруари не е плащано на центровете за обучение

 

Центрове за професионално обучение (ЦПО) обаче се оплакаха пред Mediapool, че им се бавят плащанията за обучените безработни по програмата. Подали сме сертификати с искания за плащания през февруари и март, но до този момент все още не са ни изплатени, твърдят ЦПО, които отказаха да бъдат назовани, защото се страхуват от репресия от страна на управляващия орган на програма “Човешки ресурси”.

 

Над 130 са центровете за обучения, като безработните сами избират къде да учат. До момента те са заявили искане за плащане на 4.48 млн. лева, казаха от социалното министерство без да уточнят каква сума им е била възстановена.

 

Посочено е, че редовно се плащат разходите за стипендии и транспорт на безработните. Всеки безработен има право на 8 лева дневно.

Споделяне

Още от Бизнес