Само 3% от сиренето е фалшиво според Агенцията по храните

Само 3% от сиренето е фалшиво според Агенцията по храните

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви, че само в 3% от изследваните млечни продукт има нарушения и влагане на нетипични съставки като палмово масло.

През 2017 г. са взети общо 169 проби от следните храни: 98 бр. от сирене; 46 бр. от кашкавал; 17 бр. от масло и 8 бр. от кисело мляко. При лабораторното изпитване на пробите е установено, че в 5 от тях е имало наличие на немлечни мазнини (в 3 проби сирене и в 2 проби кашкавал), което е 2.96 % установени несъответствия, съобщи БАБХ.

От агенцията обясняват, че вече втора година по инициатива на БАБХ комисия, която включва представители на агенцията, Асоциацията на млекопреработвателите, Националната асоциация на млекопреработвателите и Комисията за защита на потребителите, правят внезапни проверки в търговската мрежа.

Комисията взима на произволен принцип проби от сирене, масло, кисело, прясно мляко и други млечни продукти, които се изследват. Целта е да се установи дали се спазват изискванията на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти и дали в тях не са вложени немлечни мазнини.

Всяка седмица на ротационен принцип представител на една от организациите определя различни търговски обекти, откъдето всеки член на комисията взима по два вида млечни продукти от различни производители за лабораторно изпитване.

За констатираните несъответствия са уведомени ОДБХ на територията, на които са произведени храните и са предприети мерки за изтегляне от пазара на тези храни и преетикетирането им като имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.

На нарушителите са съставени и връчени актове за установяване на административно нарушение.

Проверките продължават и през 2018 година, като на продуктите се прави и физико-химичен анализ за съдържание на мазнини, вода и др. показатели, посочват от агенцията.

Още от България

Защо бившият шеф на КПКОНПИ става консул?