Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Само 3% от сиренето е фалшиво според Агенцията по храните

5 коментара
Само 3% от сиренето е фалшиво според Агенцията по храните

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви, че само в 3% от изследваните млечни продукт има нарушения и влагане на нетипични съставки като палмово масло.

През 2017 г. са взети общо 169 проби от следните храни: 98 бр. от сирене; 46 бр. от кашкавал; 17 бр. от масло и 8 бр. от кисело мляко. При лабораторното изпитване на пробите е установено, че в 5 от тях е имало наличие на немлечни мазнини (в 3 проби сирене и в 2 проби кашкавал), което е 2.96 % установени несъответствия, съобщи БАБХ.

От агенцията обясняват, че вече втора година по инициатива на БАБХ комисия, която включва представители на агенцията, Асоциацията на млекопреработвателите, Националната асоциация на млекопреработвателите и Комисията за защита на потребителите, правят внезапни проверки в търговската мрежа.

Комисията взима на произволен принцип проби от сирене, масло, кисело, прясно мляко и други млечни продукти, които се изследват. Целта е да се установи дали се спазват изискванията на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти и дали в тях не са вложени немлечни мазнини.

Всяка седмица на ротационен принцип представител на една от организациите определя различни търговски обекти, откъдето всеки член на комисията взима по два вида млечни продукти от различни производители за лабораторно изпитване.

За констатираните несъответствия са уведомени ОДБХ на територията, на които са произведени храните и са предприети мерки за изтегляне от пазара на тези храни и преетикетирането им като имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.

На нарушителите са съставени и връчени актове за установяване на административно нарушение.

Проверките продължават и през 2018 година, като на продуктите се прави и физико-химичен анализ за съдържание на мазнини, вода и др. показатели, посочват от агенцията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Jack Daniels
    #5

    Искали са да кажат че само 3% от "дървеното" сирене, което е 100% от всичкото произведено, е и фалшиво.

  2. анита хегерланд
    #4

    Не трябва ли да има постоянен контрол на храната, която ни продават?! Например в баниците, които се пекат в Кауфланд, има добавки, които изглеждат като поредица от овкусители. Това ни навежда на мисълта, че в магазините се продава остаряла, негодна или развалена храна, която се маскира с химикали?! Замразената храна е много лесна за фалшифициране. Лично аз съм попадала на развалени зеленчуци и замразена баница с развалено сирене.

  3. teraflop
    #3

    Това просто е невъзможно. 3% от сирената,вкл.кашкавала/той също е вид сирене/да са с немлечни компоненти. Само влезте в магазините,търгуващи млечни продукти и ще видите етикети на които пише "имитиращ продукт" или виждате сирене с много ниска цена-2 лева и нещо за килограм. Ако това е 100% млечен продукт,трамвай ще стана!

  4. pstoychev
    #2

    Тия са се утрепали от работа, или репортерите не знаят таблицата за умножение. Сравни:
    "През 2017 г. са взети общо 169 проби от следните храни"
    и
    "Всяка седмица на ротационен принцип представител на една от организациите определя различни търговски обекти, откъдето всеки член на комисията взима по два вида млечни продукти от различни производители за лабораторно изпитване."

    При 52 седмици по 2 продукта от обект са 104 проби. Или комисията е от един човек (и половина), или членовете й се водят на

  5. Авакум Захов
    #1

    Според сиренето, което действително се продава на пазара, само 3% от Агенцията по храните не е фалшива.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.