Само 35 висши чиновници са подали декларации за конфликт на интереси

От 600 лица на публични длъжности, които трябва да подадат декларации за конфликт на интереси до 2 февруари т. г., само 35 са го направили. Това стана ясно в сряда на първото заседание на подкомисията, която трябва да извършва проверки за установяване на конфликт на интереси.

До края на януари декларации трябва да подадат президентът, вицепрезидентът, народните представители, премиерът, министрите, областни и зам.-областните управители, кметовете, висшите магистрати, шефовете в БНБ, в здравната каса, омбудсманът и други.

До момента това са направили повечето министри, депутати, конституционни съдии, както и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев.

Висш чиновник, който не подаде декларация в законоустановения срок, се наказва с глоба от 1000 до 3000 лева при първо нарушение, според приетия неотдавна Закон за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. Глобата обаче се налага само по преценка и с постановление на ВАС.

Законът за конфликт на интереси влезе в сила от 1 януари т.г., а идеята за приемането му бе на премиера Сергей Станишев след скандала с откровен конфликт на интереси в пътната агенция и отстраняването на шефа ѝ Веселин Георгиев под натиск от ЕС.

Декларациите на висшите чиновници ще бъдат публикувани на сайта на подкомисията в началото на февруари. След това шестчленният ѝ състав ще провери всяка една от тях, а не избирателно или по сигнал.

Ако подкомисията установи разминавания в декларацията и проверката, тя ще сезира ВАС, който единствено има право да установява наличие на конфликт на интереси. Комисията ще извършва и проверки по подадени сигнали от физически и юридически лица, по искане на лицето, заемащо публична длъжност и по собствена инициатива. Заседанията на комисията могат да бъдат закрити или публични според това дали ще се обсъжда информация, защитена от Закона за защита на личните данни или друг вид класифицирана информация.

Споделяне

Още по темата

Още от България