Само 4 страни в ЕС нямат ограничения за пътуващи българи

Външното ни министерство препоръчва да не се пътува зад граница, освен по неотложни причини

Само 4 страни в ЕС нямат ограничения за пътуващи българи

Държавите от ЕС, в които не са въведени ограничения за влизащи български граждани, са четири - Полша, Португалия, Швеция и Люксембург. Това съобщи Министерството на външните ни работи.

За пътуващите до Франция важи задължително изискване за попълване на декларация за липса на симптоми.

Белгия, Словакия, Хърватия, Чехия, Малта и Испания изискват да представим PCR тест с негативен резултат, ако искаме да ги посетим.

На задължителна карантина ще бъдем поставени, ако пътуваме до Латвия и Германия (10 дни), Румъния, Естония и Ирландия (14 дни).

В Австрия също има изискване за самоизолация от 10 дни, но след петия ден гражданинът би могъл да се освободи от нея с негативен PCR тест.

В Нидерландия карантината е препоръчителна и е 10 дни.

Държавите, въвели по-строги мерки при влизане на територията им, са Гърция и Италия, които изискват, както негативен PCR тест, така и налагат самоизолация на пристигащите в страната.

В Унгария, Финландия, Дания и Кипър съществуват и допълнителни изисквания, без които пътуващите няма да бъдат допуснати в страната, като наличието на постоянен адрес или пътуване за лечение или обучение.

В Турция няма ограничения за преминаване на български граждани през границата, но мерките въведени в страната, са много строги дори и за туристи. В страната има вечерен час, носенето на маски е задължително, а магазините са затворени магазини.

Любителите на по-екзотичните дестинации, като остров Мавриций, трябва да си направят PCR тест, а при пристигането си ще бъдат поставени под задължителна карантина.

На Коморските острови и в Обединените арабски емирства няма карантина, но все пак се изисква негативен резултат от PCR, както и попълнена здравна декларация.

Министерство на външните работи предупреждава отново да не се предприемат пътувания, освен ако не ги налагат неотложни причини.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?