Само 497 мигранти от планираните 160 хиляди са разселени в ЕС

ЕК води наказателните процедури срещу страни, които прехвърлят мигрантите по-нататък без да ги регистрират и проверяват

Преразпределени от Италия бежанци пристигат в Мадрид.

Едва 497 мигранти (от 160 хиляди) са разселени досега в ЕС, съобщи в сряда еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос. Той заяви, че днес е изпратил писма до всички министри на вътрешните работи от ЕС, в което ги призовава поетите задължения по квотните схеми да бъдат спазени.

Изгубихме време, това е неприемливо, всеки трябва да покаже повече отговорност и съпричастие, коментира еврокомисарят. Европейската територия не е заплашена от нашествието на врагове, на вратата ни са хора, които търсят помощ. Имаме морално и човешко задължение, поставянето на въпроса във вътрешнополитически разговори е не води никъде, добави той цитиран в кореспонденция на БТА от Брюксел.

Аврамопулос заяви, че са необходими още закрити центрове за задържането на незаконно проникналите в ЕС, както и повишаване на броя на експулсираните мигранти, които нямат право да останат в Европа. Той призова за откриването на законни пътища за бежанците, които искат да стигнат до ЕС и имат право на това.

Ако Турция не се обвърже с решаването на проблемите, обстановката много ще се усложни, каза еврокомисарят. Той добави, че напоследък се наблюдава значително повишение в броя на мигрантите, чиито пръстови отпечатъци са снети в т. нар. горещи точки в Гърция и Италия. Аврамопулос отбеляза, че държави, поставени под прекомерен миграционен натиск, получават облекчения по квотните схеми. Той даде за пример Австрия, която е получила отстъпка 30 процента в броя на мигрантите, които трябва да подслони по квотите, определени от ЕС и приети от всички държави в Общността.

Комисията днес е обсъдила препоръки към Гърция за подобряване на изпълнението на задълженията ѝ по Шенгенското споразумение, включително чрез изпращане на подкрепления от ЕС за охрана на границите. В срок от три месеца комисията може да пристъпи към следващата процедура, която предвижда временно изключване на Гърция от Шенген, ако подобно решение бъде утвърдено от Съвета на ЕС. В допълнение се отчита, че Гърция все още не отговаря на условията за прилагане на споразумението от Дъблин, т.е. не предоставя необходимите условия за обратен прием на мигранти, навлезли в ЕС през нейните граници.

В доклада пише, че Гърция е разселила досега едва 218 от над 66 хиляди мигранти по квотите на ЕС, като същевременно Атина е получила данни за свободни едва 1081 места за мигранти в други държави от Общността. За последната година Гърция е експулсирала 16 131 чужденци, но същевременно в страната са пристигнали 800 хиляди души. Броят на мигрантите, които навлизат в Гърция от Турция, бележи постоянен спад от октомври насам, като от 7000 дневно е сведен до 2200 на ден.

По отношение на Италия ЕК посочва, че за последната година страната е експулсирала 14 000 чужденци, като същевременно са пристигнали нови 160 хиляди. Италия има правото да разсели по квоти 39 600 души, но досега са отпътували едва 279 мигранти.

Комисията днес е решила да предприеме следващи стъпки по наказателните процедури в областта на миграцията срещу Германия, Естония, Словения, Гърция, Франция, Италия и Латвия. ЕК настоява държавите от ЕС по пътя на мигрантите да не ги прехвърлят по-нататък, а незабавно да ги регистрират и да проверяват дали имат право да продължат пътя си. В случай, че не отговарят на изискванията за достъп до ЕС, тези мигранти следва без отлагане да бъдат връщани обратно, настоява комисията.

В съобщението за представените документи е цитиран заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс, според когото първостепенната задача е да бъдат установени и върнати обратно онези мигранти, които не отговорят на условията да останат в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа