Само 5 милиона евро са отпуснати по гръцкия план за Балканите

Само пет милиона евро досега са предоставени по линия на гръцкия план за възстановяване на Балканите в размер на 550 милиона евро, а на опашка за оценки чакат множество инвестиционни предложения, за да се включат в него, твърди в. Елефтеротипия.

В публикацията се упреква гръцката държава за това, че се движи със скоростта на костенурка, докато в същото време частните инвеститори, присъстващи от година на Балканите, чакали нейното благоволение, за да отпусне обещаните субсидии.

По данни на вестника гръцките инвестиции на Балканите изпреварвали държавната програма за възстановяване на региона и миналата година са възлезли на 5,5 милиарда евро, докато гръцката държава в момента приличала на "беден роднина". Елефтеротипия цитира изнесени от премиера Костас Симитис оценки, свидетелстващи, че гръцкият план за възстановяване на Балканите де факто е задействан от началото на тази година.

В рамките на програмата за България и Румъния са били направени 25 инвестиционни предложения за реализацията на производствени проекти на стойност 110 милиона евро. Средствата обаче досега не са предоставени.

Предвижда се според изданието това лято да бъдат оценени девет предложения на България, Албания, Сърбия и Румъния за усвояване на субсидия на стойност 434,5 млн. евро. Два милиона от досега отпуснатите пет милиона евро са отишли за рехабилитация на сградите на парламентите в Босна, а три милиона евро - за строежа на три православни храма в Косово до края на годината.

Сто седемдесет и пет милиона евро от тази програма и от други финансови източници са предвидени за пътните отсечки, включени в коридор номер десет, свързващ Гърция чрез Балканите с централноевропейските страни, отбелязва Елефтеротипия.

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?