Само 5% от проверените по жалби електромери дават отклонения

Делян Добрев се включи в проверка на електромер

Едва при около пет процента от проверените в Българския институт по метрология (БИМ) електромери по оплаквания от клиенти са отчетени отклонения в измерването, съобщиха от института в сряда, ден след като ресорният им министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев се включи в сваляне и предаване за проверка в института на електромер от обжалващо сметката си столично семейство.

 

С него още два уреда бяха предадени в БИМ за проверка и се е оказало, че само първият електромер давал отклонение в отчитането само с 1 процент, което по думите на временния председател на БИМ Димка Иванова има незначително влияние върху измерването на потреблението. Въпреки това електромерът ще бъде сменен. Другите два уреда са отчитали точно.

 

Метрологичният институт извършва проверка на електромери при поискване на електроразпределителните дружества, когато има оплакване от страна на клиентите и при съмнения на фирмите за неизправни уреди. Една трета от проверките на уредите са по жалби на потребителите, две трети - по преценка на ЕРП-ата. В първия случай отклонения са открити при само 5 процента от уредите, във втория – над 25 на сто.

 

Резултатите обаче не са представителни изобщо за точността на електромерите, защото извършваните от БИМ проверки се правят на електромери, за които така или иначе има възникнало съмнение, че са манипулирани, подчерта Иванова.

 

През 2012 г. са подадени общо 6 700 заявки за експертизи. През 2011 г. експертизите са били около 8 000.

 

От 2007 г. , когато България стана член на ЕС, всички електромери у нас трябва да бъдат с оценено съответствие с евростандартите. Електроразпределителните дружества са проверявани редовно за това дали монтираните от тях електромери отговарят на изискванията на ЕС, допълниха от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. От Там припомниха, че на всеки шест години електромерите подлежат на последващ контрол, което е грижа и отговорност на ЕРП-ата.

 

Последната проверка на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор в ЧЕЗ е от ноември 2012 г. Проверени са били 2000 обекта с електромерни табла и общо 8 хиляди уреда. Съставени са 440 акта за установени нарушения - предимно за електромери, на които не са извършени последващи проверки.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?