Само 52-ма депутати са безспорни агенти

52-ма са депутатите от последните 4 парламента, за които комисията по досиетата е установила безспорни доказателства за принадлежност към бившата Държавна сигурност.

Общо за 129 народни представители от Великото Народно събрание и от 36-ия, 37-ия и 38-ия парламент, са намерени данни за принадлежност към бившата ДС, се посочва в доклад на комисията. Безспорни са доказателствата обаче само за 52-ма от тях. Имената на петима депутати няма да бъдат огласени поради мотивирано искане на службите, за 51 от останалите липсват лични работни дела. 21 са депутатите, за които няма безспорни доказателства за принадлежност към бившата ДС. Съгласно закона е решено да бъдат огласени имената на лицата с безспорни доказателства.

За шестима от списъка е сигурно, че са кандидат-депутати и за новия парламент, съобщи БТА. Лидерът на ДПС Ахмед Доган, депутат в четири парламента, е бил нещатен сътрудник на ДС, събирал сведения за настроенията и поведението на български и чужди граждани по линия на протурски национализъм и интелигенция. Осман Октай, депутат в 36-ото, 37-ото и 38-ото Народно събрание, също е бил нещатен сътрудник, ползван по линия на турски национализъм. Кемал Еюп, депутат в 37-ото и 38-ото НС, е бил нещатен сътрудник, ползван по линия "терор". Нещатен сътрудник на ДС е бил и Юнал Лютфи от ДПС, депутат във Великото Народно събрание и в трите парламента след това. Тодор Бояджиев, който е бил щатен сътрудник на 1-во управление на бившата Държавна сигурност, е втори в листата на коалиция "За България" в Бургас след лидера на БСП Георги Първанов. Петър Башикаров, който четири мандата е бил депутат от БСП, също щатен сътрудник на 1-во главно управление на ДС, сега е независим кандидат за депутат.

В списъка са и трима бивши министри. Александър Сталийски, министър на отбраната в първото правителство на СДС, депутат в 36-ото НС,е бил нещатен сътрудник, събирал сведения за настроенията по линия на засегнати от Народния съд. Румен Гечев, вицепремиер и министър на икономиката в правителството на Жан Виденов, депутат в 37-ото НС, е бил нещатен сътрудник, събирал сведения за чужди граждани. В списъка е и професорът по история Константин Косев - вицепремиер и министър на просветата през 1990, който бе депутат във Великото народно събрание.

От депутатите, имащи отношение към външната политика, в списъка са Евгени Кирилов, депутат от БСП в 37-ото и 38-ото НС, член на българската делегация в ПАСЕ и член на комисията по външна политика. Той е бил нещатен сътрудник, събирал сведения за български и чужди граждани. Щатен сътрудник е бил Иван Гайтанджиев, депутат от БСП в 36-ото и 37-ото Народно събрание, член на комисията по външна политика, ръководител на постоянната делегация на 37-ото НС в Северноатлантическата асамблея. Владимир Топенчаров, член на Висшия съвет на БСП, депутат в 37-ото НС, член на комисията по външна политика, е бил нещатен сътрудник, събирал сведения за настроенията и поведението на български и чужди граждани.

Захари Захариев, който бе депутат в 36-ото НС, председател на Фондация "Славяни" и на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, е бил нещатен сътрудник, за което има собственоръчно написани агентурни сведения и разписки за получени пари.

С досие е и бившият български посланик в Канада Слав Данев, депутат в 36-ото НС. Името му нашумя след като отказа да се върне в България след изтичането на мандата му.

Комисията е проверила 1225 народни представители от последните 4 парламента. В доклада не са дадени данни за починали и непълнолетни лица с установена принадлежност към бившата ДС.

Споделяне

Още от България