Само алтернативният туризъм може да привлича посетители целогодишно

Само алтернативният туризъм може да привлича посетители целогодишно

Алтернативният туризъм е единствената форма, която извън активните сезони може да привлече чуждестранни туристи в страната и да направи България целогодишно предпочитана туристическа дестинация. Това каза пред журналисти Стоян Михайлов, представител на компанията, подготвила изследване за нагласите на чуждестранните посетители в България към специализираните видове туризъм – културно-познавателен, еко, селски, СПА и уелнес, представено във вторник..

Елементът приключение е това, което би могло да привлече още туристи в страната. Това се отнася най-вече за еко и културния туризъм, но ако се предложи и на хората, предпочели селския туризъм или спа туризма, също би работило добре, каза Стоян Михайлов.

За да стане България целогодишно предпочетена дестинация, освен включването на приключенския елемент, е необходимо да се подобри инфраструктурата, в някои случаи обслужването и в частност при селския туризъм, защото там, където той се практикува, българите не разбират чужди езици.

В изследването са обхванати 9000 чуждестранни туристи, посетители на страната ни. Проучването е правено между април и началото на юни тази година.

Сред основните изводи е, че страната е привлекателна за чуждестранните туристи и те са доволни от предложения продукт. Най-сериозните проблем според анкетираните са състоянието на инфраструктурата, трафикът, липсата на достатъчно информация за специализираните форми на туризъм.

Факторите, които определят избора на България като туристическа дестинация за специализирани форми на туризъм, са природата, наличието на допълнителни туристически услуги. Според анкетираните културният туризъм у нас се избира заради забележителностите на страната, спа туризмът - заради достъпните цени, природата е доминираща при избора на еко и селски туризъм.

Според проучването основни конкуренти на страната са Гърция, Турция и Румъния, както и традиционните дестинации за този специализиран вид туризъм.

Проучването показва, че има пряка връзка между по-ранното планиране на почивката и ползването на туристически пакети. Основен фактор за набиране на информация и избор на това къде да се почива е туристическата агенция. Това важи особено при еко туризма. Роля играят и интернет посещенията.

Над половината от анкетираните са избрали къде и как ще почиват в последния месец преди пътуването, 40-45 на сто са направили по-ранно планиране.

Средният брой на нощувките е шест, с най-дълго остават у нас са туристите от Русия, а най-кратко - от Балканите. Средният разход на турист на ден е 67 евро, а за цялата почивка 379 евро.

Най-много суми са оставали у нас хората, практикували културен туризъм. 47 на сто от почивалите в страната са пристигнали с предплатен туристически пакет.

Според проучването мъжете предпочитат културния и екотуризъм, като екотуризмът е по-атрактивен за младите. Спа туризмът се предпочита от по-възрастните и от жените.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?