Само БАТ подаде оферта за цигарените фабрики

Само една оферта - на "Бритиш Американ тобако", беше подадена в конкурса за приватизация на четирите цигарени фабрики на Булгартабак, групирани в два пакета. Останалите двама кандидат-купувачи, подали заявка и преминали през предварителния квалификационен кръг - "Филип Морис" и "Импириъл тобако", се отказаха.

От Булгартабак холдинг заявиха, че приватизационната процедура няма да се прекратява само заради наличието на една оферта. Предложението на БАТ ще бъде преценено от консултанта по сделката Морган Стенли и до края на следващата седмица ще бъдат обявени следващите стъпки.

Както се очакваше, от БАТ подадоха оферта за пакета "София БТ" и "Пловдив БТ". Световната цигарена компания вече притежава почти 10 на сто от акциите на софийската цигарена фабрика. В сегашния конкурс за приватизация са обявени 78.22% от капитала на софийската фабрика и 78.18% от акциите на пловдивската. Те се продават заедно с лицензите за производство на марките цигари "Средец", "Трезор", "Ню Лайн", "ММ", "Фемина" и "Арда".

Другите две фабрики, предложени за приватизация в пакет - най-печелившата в момента "Благоевград БТ" и "Слънце Стара Загора БТ", засега остават държавни, част от холдинговата структура на Булгартабак. Те се продаваха заедно с търговските марки "Виктори", "Престиж", "Мелник", "Невада", "Кънтри", "Верея" и "Шипка".

Няма драма, коментира изпълнителният директор на Булгартабак Илия Калоферов и допълни, че е въпрос на оценка дали ще се обяви нова приватизационна процедура за двете дружества. Малко вероятно е те да се продават поотделно, допълни Калоферов.

От ръководството на холдинга коментираха още, че ще анализират защо "Филип Морис" и "Импириъл тобако" са се отказали да подадат оферти.

Заместник министърът на икономиката и шеф на Управителния съвет на Булгартабак Радослав Бозаджиев предположи, че причината е в намалелия срок до влизането на България в Европейския съюз - само две години, след които митата за вносните европейски цигари ще паднат и цените на част от тях ще се изравнят с тези на българските. Остава прекалено малко време, за да могат купувачите на нашите фабрики да възвърнат инвестициите си, предположи Бозаджиев.

Още когато правителството реши и най-накрая бе обявена продажбата на Булгартабак на парче, анализатори предупредиха, че България вече е закъсняла драстично. През годините, когато под натиска на ДПС поредица от управляващи безуспешно се опитваха да продадат целия холдинг и не допускаха инвестиции на зелено в сектора, в съседните държави се предлагаха отделни цигарени фабрики и пазарът се либерализира. "Филип Морис", както и БАТ, преди две години купиха цигарени фабрики в Сърбия, а от още по-рано имат и в Румъния и в Турция.

Със закъснялата приватизация в България бе обяснен и отказа от участие в конкурса на световни концерни като "Галахър", "Алтадис" и корейската KT&G, които първоначално също проявиха интерес към продажбата поотделно на фабрики от системата на Булгартабак.

Информации, че "Филип Морис" ще се откаже от наддаването въпреки поддържания няколко години интерес към благоевградската фабрики, се появиха още преди месец. В този смисъл по-изненадващ днес бе отказа и на "Импириъл тобако".

От ръководството на холдинга обявиха още, че вероятно до края на ноември ще стартира и процедурата за приватизацията на фабриката за опаковки "Юрий Гагарин" в Пловдив. Това е единственото от дружествата на Булгартабак, което все още не е обявено за продан. Преди дни от холдинга съобщиха за инвеститорски интерес към 10 от 12-те тютюнопреработвателни предприятия. Срокът за подаването на оферти за тях изтича в средата на ноември.

Още от Бизнес