Само болници с 24-часов прием ще сключват договори с касата

Само болници с 24-часов прием ще сключват договори с касата

Министерският съвет прие в сряда концепцията за болничната и спешната помощ, която предвижда договори с НЗОК да сключват само здравни заведения, осигуряващи 24-часов прием и определени специалисти на постоянен договор.

Това на практика означава, че много болници в по-малките населени места вече няма да имат договор с НЗОК. Досега здравната каса беше длъжна да работи с всички акредитирани лечебни заведения. През 2010 г. акредитацията отпада като задължително изискване за сключване на договор с НЗОК.

Някои от тях ще бъдат преобразувани в болници за долекуване или хосписи, а други ще бъдат закрити. Високо технологичните болници ще бъдат разпределени в шест здравни региона Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен и Югоизточен. Диспансери няма да има, а функциите им ще се поемат от заведенията за доболнична и болнична помощ.

"Няма да има закриване на болници, а сключване на договори със здравната каса съобразно техните възможности", обясни Нанев.

Министър Божидар Нанев заяви, че през следващата година министерството ще работи за укрепването на спешната помощ. По думите му заплатите на персонала в тези центрове ще бъдат увеличени с 10%, ще бъдат купени нови автомобили за местата, където има недостиг.

Нанев заяви, че вече са готови проектите на 5 болници и те ще кандидатстват за финансиране по европейските програми за купуване на техника. За периода до 2013 година българското здравеопазване може да разчита на общо 300 милиона лева от ЕС. Средствата са управлявани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Според министъра общо 15 държавни болници и около 20 общински ще могат да разчитат на това външно финансиране.

Споделяне

Още по темата

Още от България