Само БСП държи единствено чужденци от ЕС да купуват земя у нас

С изключение на БСП, парламентарните сили са подкрепили възможността и чужденци извън ЕС да могат да купуват земя в България. Това съобщи председателят на комисията за промени в конституцията Камелия Касабова и уточни, че засега не е ясна позицията на ПГ "Новото време".

Мнозинството от депутатите в комисията се обединиха около варианта, че земя у нас могат да купуват както чужденци от страните в ЕС, така и от държави, с които България има сключени международни договори. Третата опция е чрез наследяване по закон. Целият пакет от промени в конституцията ще се гласува в комисията на 30 ноември и се очаква да влезе в пленарна зала през януари догодина.

Камелия Касабова посочи, че от Американската търговска камара в България е постъпило писмо до комисията с предложение за по-либерален режим за продажба на българска земя. От камарата предлагат това да става по силата на принципа на взаимност, което означава, че ако български граждани могат да купуват земя в трета страна, гражданите на тази страна също да могат да се ползват от това право у нас.

Текстът не е изрично записан в предложения вариант за промени в Конституцията, тъй като по думите на Касабова той се съдържа в международните договори.

В договора за присъединяване към ЕС, който България ще подпише догодина, ще фигурира клауза, която ще задължава България, когато в бъдеще сключва международни договори, с които се разрешава продажба на българска земя на трети страни, да не предоставя по-благоприятни условия от тези за държавите от ЕС, допълни Касабова.

Шефката на комисията изрази несъгласие с идеята на депутати от БЗНС-Народен съюз, които предлагат международните договори за право на продажба на български земи да бъдат ратифицирани с класифицирано мнозинство от парламента. По думите ѝ приемането на такъв текст може да блокира ратификацията на какъвто и да е международен договор от този тип.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?