Само БСП е чиста, казал ген. Борисов на Станишев

Главният секретар на МВР Бойко Борисов е казал на лидера на БСП Сергей Станишев, че БСП е единствената партия, за която няма информация при него нейни представители да са водели разговори с хора, които може да са свързани с престъпния свят.

Това съобщи пред журналисти лидерът на БСП Сергей Станишев, който разговарял с ген. Борисов.

Това се оказа и единствената информация около обещания в неделя от ген. Борисов доклад със снимков материал, показващ политици и магистрати в компания на евентуални престъпници. Документът бил изготвен във връзка с петъчния взрив на бул. "Цариградско шосе" в София срещу свързани с наркобизнес лица.

Докладът трябваше да бъде представен на президента и премиера днес, но от пресцентъра на държавния глава съобщиха, че документът в момента е при министър Петканов, а президентът ще го получи в "някой от следващите дни".

В доклада нямало нищо изключително, но премиерът можел да реагира

Тези доклади се регулярни и в тях няма нищо изключително, заяви правителственият говорител Димитър Цонев. Докладът по всяка вероятност се нуждае от допълнителна обработка преди да бъде представен на президента и премиера, уточни той.

Новината е, че в доклада има конкретни казуси, обясни говорителят на МС и посочи, че при необходимост премиерът и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски може да наложи политически или административни наказания на хванатите в нарушения "под негова юрисдикция".

Шефът на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Владимир Дончев от НДСВ настоя докладът да бъде представен и в Народното събрание. Той се надява на бърза реакция по този доклад и не вярва в него да се визират хора от НДСВ.

С думите "при нас такива хора няма" лидерът на ДПС Ахмед Доган отговори на репортерски въпрос дали сред засечените от МВР политици, разговарящи с престъпници, има такива от неговата партия. Доган каза, че още не се е запознал с доклада на МВР и за момента не е искал среща с главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

В отговор на същия въпрос зам.-председателят на ПГ на НДСВ Владимир Дончев шумно се засмя и изрази съжаление, че медиите не могат да документират смеха му.Той също отрече да е разговарял с Бойко Борисов.

Президентът нахока парламента

Президентът не смята, че е необходимо да се въвеждат извънредни мерки във връзка със ситуацията около престъпността.

"Много е важно тези мерки, които да предвидени - законови, управленски, професионални, да бъдат изпълнявани. Оттук нататък думата наистина има парламентът, който неоправдано бави някои законодателни промени", заяви Първанов пред журналисти.

Вчера ген. Борисов обяви, че показните убийства на прокурора Николай Колев и шефа на Мултигруп Илия Павлов и неуспешните опити за ликвидиране на бившата барета Алексей Петров през лятото на м.г., както и на Иван Тодоров - Доктора този петък, са поръчани и финансирани от едно и също място - чужда структура.

Нека двамата най-висши мъже в държавата да кажат, по какъв начин, след като всяко едно разрешение за ползването на специални разузнавателни средства ние го вземаме от същите тези магистрати, чакаме обвинителният акт да бъде внесен от същите тези прокурори, да се справим с организираната престъпност", каза още ген.Борисов. "Ако държавата иска - да се справи. Не е по силите на една институция сама да се справи", допълни той.

Ген. Атанасов: МВР не се справя и се опитва да отклони вниманието

"Докладът, подготвян от ген. Бойко Борисов цели отклоняване на вниманието на обществото от невъзможността на МВР да се справи с оперативната обстановка в страната", заяви бившият директор на НСС ген. Атанас Атанасов.

Очаква се днес МВР да внесе при президента и премиера обещания от главния секретар на ведомството Бойко Борисов снимков материал на срещи между политици и магистрати с престъпници.

"Лица, които бяха в "отговорния" български капитал, за които имаше данни, че перяха пари на чужди разузнавания, към настоящия момент е разпоредено да не бъдат обект на разузнавателните служби - т.е. най-вероятно те са участвали във финансирането на днешната власт и тя се отплаща като ги покровителства", обясни ген. Атанас Атанасов пред Дарик радио.

"Контраразузнаването няма за основна цел да се бори с престъпността, а да установява навлизането на чужди разузнавателни служби у нас и къде това се върши чрез корупция", уточни ген. Атанасов. "Когато бях директор на тази служба съм правил доклади, уличаващи множество служителите на властта, в следствие на които бяха взети съответни управленски решения", допълни той. Според него версията на специалните служби и полицията, че убийствата на прокурора Николай Колев, Илия Павлов и на Иван Тодоров-Доктора са дело на чужди престъпни групировки, доказват неспособността на българските служби да се справят с организираната престъпност. "Тези неща се извършват с покровителството на властта", смята ген. Атанас Атанасов.

Депутатът от ОДС Йордан Соколов заяви, че МВР трябва да предостави конкретни доказателства, а не само изявления за връзките между политици и престъпници.

Тези изявления обикновено са без доказателства и остават без последващи резултати, заяви Соколов пред радио Нет.

Прокурор Васил Миков приветства казаното от ген. Борисов

"Приветствам казаното от генерал Бойко Борисов. Всяко усилие да се вдигне завесата и да се говорят нещата откровено трябва да бъде адмирирано", каза Варненският апелативен прокурор Васил Миков, известен с критиките си към главният прокурор Никола Филчев и неговото обкръжение. След като професионално се представят доказателства на премиера и на президента, трябва да излязат на светло тези хора, за които се твърди, че са фотографирани и че са записани техните заговори, доказващи връзката им с организираната престъпност, каза Миков пред радио Нет.

Докладът на МВР ще бъде възприет от НАТО като доказателство, че корупцията е един от най-големите проблеми в новият демократичен живот на България, смята директорът на Института по Евроатлантическа интеграция и бивш посланик в Брюксел Константин Димитров.

Той се изрази надежда, че докладът на МВР няма да се превърне във фатален удар срещу мнението на Запада и в частност на НАТО, за това колко устойчива и здрава е нашата демокрация. "НАТО се интересува от това дали корупционната среда ще доведе до продажба на класифицирана информация както към престъпни групировки, така и към трети държави, които не членуват в тази организация", уточни още Константин Димитров пред бТВ.

Бившият секретар на МВР Цвятко Цветков изтъкна, че снимките нищо не доказват. "Ако има записи, трябва да се провери дали тези записи са законно направени, ако записите са незаконни, са недопустими като доказателства пред съда", каза Цветков.

Междувременно главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов обяви, че самият той няма да внася никакъв доклад. НСБОП е връчило данните на вътрешния министър Георги Петканов, който би трябвало да го представи на премиера и президента.

Споделяне

Още от България