Само четвърт от "Бедечка" ще бъде застроена, останалото остава парк

Собствениците на частни терени ще бъдат обезщетени с други парцели или пари

Само четвърт от "Бедечка" ще бъде застроена, останалото остава парк

Само 83 дка, което е около една четвърт от местността "Бедечка" в Стара Загора, ще бъдат застроени. Останалите 328 дка ще бъдат парк. Това реши Общинският съвет на Стара Загора след близо два часа дебати в четвъртък.

С 38 гласа "за" съветниците подкрепиха предложението на кмета Живко Тодоров за изменение на действащия Общ устройствен план на града в частта му за парк "Бедечка". Общинският съвет е от 51 съветници.

По този начин на територията на парка ще се запазят максимално зелените площи, без тези в най-южната му част, в която няма дървесни видове, макар че границите на парка във въпроса на местния референдум включваха и нея.

Парковата територия е с граници: на юг - ул. "Христина Морфова", на север - алеята към предприятие "Труд", на запад – ул. "Иван Вазов" и на изток – ул. "Хан Тервел".

Продължение на улица "Августа Траяна", която трябваше да премине през парка, няма да се строи, решиха още съветниците.

Общинският съвет разгледа и още две предложения за бъдещето на "Бедечка". Те бяха от съветници от ГЕРБ и БСП, но не получиха нужната подкрепа.

Одобреното на кмета предложение предвижда три зони за местността "Бедечка" - за озеленяване (328 дка), за обществено и делово обслужване (32 дка) и за жилищно застрояване (51 дка).

Собствениците на парцели в северната част на парка ще бъдат обезщетени с равностойни терени от военния фонд, които държавата ще предостави на общината, каза кметът Живко Тодоров. Той допълни, че тези, които не искат друг имот, ще получат пари.

Очаква се решението на Общинския съвет да бъде оспорено в съда. Това обявиха част от собствениците на имоти, които са засегнати от забраната за строителство в северната част. Те имат седем дни, за да обжалват решението. Ако няма възражения, то ще влиза в сила.

Любомир Станков, който е собственик на 3 декара земя в зелената площ, заяви пред БНР, че от 1993 г. досега е платил за данъци и дела 35 000 лева. "За тази земя баща ми го прибраха и пребиха, за да стане член на ТКЗС-то. На него му сложиха в паспорта "кулак"", каза Станков.

Част от природозащитниците от "Да запазим "Бедечка" също не останаха доволни от решението на Общинския съвет. Те припомниха, че има още много други малки собственици на земи в парка и по този начин те остават ощетени. Според тях "Бедечка" трябва да е изцяло зелена зона, за да не може никой да предявява претенции за земите си.

"Винаги общественият интерес е в полза на зелените площи. Това решение, макар че не е пълно, все пак е една огромна и значима разлика от това да се застроят 230 декара", коментира Никола Райков от групата "Запазете Бедечка" пред БНР.

Споделяне

Още от Бизнес