Само четвърт от хората в петте големи на ЕС одобряват България и Румъния за членки

Едва една четвърт от жителите на петте големи страни в еврозоната - Германия, Франция, Великобритания, Италия и Испания, гледат положително на присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз. Това сочат данните от проучване на общественото мнение, огласено в електронното издание на британския вестник "Файненшъл таймс", цитирани от БТА в понеделник.

По-голямата част от гражданите на петте страни смятат, че имиграцията води до намаляване на заплатите. Въпреки силните икономически показатели на държавите от еврозоната, по-малко от половината от наетите на пълен и непълен работен ден анкетирани очакват възнагражденията им да бъдат увеличени тази година.

По-оптимистично са настроени британците и испанците, показва изследването.

Гражданите на страните от еврозоната смятат в огромното си мнозинство, че еврото има отрицателен ефект върху националните икономики. На това мнение са над две трети от французите, италианците и испанците, и повече от половината германци. Тези данни подчертават скептицизма на гражданите към създадения преди осем години валутен съюз, отбелязва "Файненшъл таймс".

Британският вестник посочва още, че резултатите ще обезпокоят Европейската централна банка (ЕЦБ), която през последните седмици е подложена на остри критики и от двамата основни кандидати на предстоящите през април президентски избори във Франция - Никола Саркози и Сеголен Роаял, че пречи на икономическия растеж. За ЕЦБ общественото доверие - в нея, и в еврото, е от основно значение за борбата ѝ срещу инфлация, на която гледа като на необходимо условие за растежа.

"Файненшъл таймс" отбелязва, че тези резултати идват и на фона на подобряването на изгледите за икономически растеж - нещо, което до голяма степен се дължи на подема на най-голямата от 13-те икономики в еврозоната - Германия. Очаква се ЕЦБ да подготви финансовите пазари за ново повишение на основния лихвен процент.

Споделяне

Още от Европа