Само четвърт от каталонците искат референдум за независимост, ако е незаконен

Едва под една четвърт от каталонците искат референдум за независимост на испанската автономна област, ако той бъде в нарушение на закона, показва проучване на общественото мнение в региона, предаде Франс прес.

Според анкетата, резултатите от която са публикувани в неделя във вестник "Паис", близо половината каталонци, 45 процента, искат президентът на Каталуня Артур Мас да се съобрази с решението на Конституционния съд, който обяви насроченото за 9 ноември допитване за противоконституционно. Те смятат, че Мас трябва да договори организирането на референдум, който е в съответствие с испанската конституция.

23 процента настояват Мас да пренебрегне решението на Конституционния съд и допитването да бъде произведено на 9 ноември.

25 процента са за намиране на решение без изобщо да бъде организиран референдум.

Сондажът е бил проведен сред 1000 човека между 30 септември и 2 октомври, т. е. след решението на Конституционния съд от понеделник да забрани временно допитването.

Според анкетата 47 процента от каталонците са за оставане на богатата североизточна област с население от 7,5 милиона души в състава на Испания, при условие че правомощията на региона бъдат разширени. 29 процента искат независимост, а 16 процента се обявяват за запазване на сегашното статукво.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?