Само директорът на НРС Димо Гяуров видял досието “Гоце” през 1997 г.

Само директорът на НРС Димо Гяуров видял досието “Гоце” през 1997 г.
Само началникът на Националната разузнавателна служба генералът от резерва Димо Гяуров е гледал досието с кодово име “Гоце” по времето на комисията “Бонев” през 1997 г. Това обясни във вторник пред БНР Серафим Стойков, бивш директор на архива на МВР. Тогава Гяуров е представил пред комисията картонче, на което пише агент “Гоце”, но не е показал папката, нито е казал какви документи има в нея.

“Ген. Гяуров не докладва тези документи в нашата комисия. Той докладва единствено и само един именен картон, на който има позиция, агент и срещу него – псевдонимът “Гоце”, уточни Стойков, като допълни, че всички дискусии са записани в специален протокол. Самият той по това време е секретар на комисията и много добре си спомня епизода с досие “Гоце”.

Бившият шеф на архивите в МВР каза още, че комисията “Бонев” е викала на разговор лицето, в чието картонче е пишело “Гоце”.

Проведохме разговор с него, разговорът беше изключително коректен и му заявихме още тогава - ще чакаме решението на Конституционния съд, обясни още Стойков, като припомни, че съобразно решението на съда имената на лицата с картонче не е можело да бъдат оповестявани.

Втората комисия по досиетата, която се оглавяваше от Методи Андреев, вече е гледала документите от папка “Гоце”. Това е станало в сградата на Националната разузнавателна служба (НРС), оглавявана все още от Димо Гяуров през 2001 г. Въпросът е, защо Гяуров не показа документите в комисията “Бонев” през 1997 г., а ги показа на комисията “Андреев” през 2001 г., каза още Стойков.

Директорът на НРС е на подчинение на президента. Той се назначава на този пост от него. Димо Гяуров оглавява НРС с указ на президента Петър Стоянов от 1997 г. През 2002 г. с указ на президента Георги Първанов Гяуров стана посланик на България в Унгария, където е и до момента. Засега той не е вземал обстойно отношение по случая “Гоце”.

В неделя лидерът на ДСБ Иван Костов изрази принципното предположение, че е възможно и по време на правителството му хора на десницата да са вадели избирателно документи от досиетата. Това бе казано в контекста на дискусията защо членове на комисията “Андреев”, които са гледали едновременно предоставената им от Гяуров папка “Гоце”, са видели различни неща в нея.

Единственото доказателство, че е съществувал агент “Гоце”, е докладът на оперативния работник на ДС, каза в предаването на бТВ бившият председател на комисията по досиетата Методи Андреев.

Според него наличието на характерен псевдоним също може да се разглежда като доказателство.

“Обектите на разработка нямат свои собствени имена. Когато има собствени имена, става въпрос за агент, собствените имена се дават само на агенти”, подчерта Андреев.

Има случаи, когато някой се е водил под псевдоним в тайните служби, без да е знаел това, опонира пред бТВ бившият полковник от Държавна сигурност Цветко Цветков.

В понеделник, в коментар по папката “Гоце” бившият министър на отбраната и зам.-председател на НДСВ Николай Свинаров заяви също, че след като има псевдоним, значи има агент.

Псевдонимът не значи сътрудничество с ДС, твърди бивш офицер от структурата ѝ

Пред бТВ Цветков припомни постановеното от Конституционния съд, че псевдонимът не е доказателство за сътрудничество на ДС. Полковникът от ДС подчерта, че за съзнателно приет псевдоним може да се говори само, когато лицето е подписало декларация за сътрудничество. Той призна, че по онова време е било възможно агентите на ДС да са си измисляли сътрудници, защото са имали “планове” за изпълнение.

Ако това е така, тогава Държавна сигурност е гълтала пари на България, за да прави фалшиви отчети, което я прави още по-порочна и вредна, коментира за Mediapool  Серафим Стойков. Той каза още, че трябва да се помни много добре, че Първо главно управление на ДС е било със специални правомощия и е на практика невъзможно да се занимава с подготвянето на “мемоари” на емигранти, защото функциите му са други.

Първо главно не беше филиал на Института по история на БКП или на Института по история при БАН, че да търси научни консултанти или редактори, каза Стойков и препоръча да се помисли над този въпрос.

ДСБ поиска временна комисия от депутати да проучи истината за “Гоце”

От своя страна във вторник лидерът на ДСБ Иван Костов съобщи, че неговата партия ще поиска да се създаде временна анкетна парламентарна комисия, която да установи истината за досието “Гоце”. Костов се позова на конституцията и на правилника за работата на Народното събрание за възможността да се сформира такава комисия.

По думите му създаването на тази комисията се налага поради избирателния начин, по който се чете досието “Гоце”. Идеята на ДСБ бе подкрепена малко по-късно същия ден и от СДС.

“Много е важно тази комисия да изясни в състояние ли е все още да олицетворява единството на нацията и да представлява Република България в международните отношения. Това може да направи временната анкетна комисия”, каза още Костов.

Според него е невъзможно на основата на реабилитация на комунистическия режим чрез раздаване на ордени на хората, които са репресирали български граждани и са отнемали свободата и правата им, да има единство на българската нация.

“Има стотици хиляди българи, може би милион, които никога няма да приемат, че е нормално действието на репресивните служби; които никога няма да приемат, че е нормално да простят това, което те са вършили в миналото.

Това е натовска държава, която отива в ЕС, а не която ще става член на ОНД. Затова е невъзможно това да бъде основа за политическото мислене и за представите на хората. Това е мисленето на голяма част от възрастното поколение, които са пострадали, и на децата им, и на техните деца. Така ще бъде винаги”, каза още Костов.

Според лидера на ДСБ през 1997 година Първанов съвсем съзнателно е призовал да бъдат извадени доказателствата за принадлежност към ДС при вече влязло в сила решение на конституционния съд, забраняващо да се обявяват имената на сътрудниците, които не са оставяли писмени доказателства.

“Тоест самият Първанов казваше така: “Който смее да наруши конституцията, нека го направи сега преди президентските избори”. Но тогава той трябваше да направи друго, той трябваше още тогава да каже, че се гордее със сътрудничеството си и че, ако му се случи отново, пак ще сътрудничи на репресивния апарат. Това трябваше да го каже самият той. Защото тогава той е измамил хората”, обясни Костов и добави, че решението на съда не му е забранявало той самият да изясни истината за сътрудничеството си на службите.

Ако той беше наистина решен да изчисти тези неща, трябваше да ги каже през 2001 година, а не да ги казва сега, когато вече няма как да обяснява мълчанието си, заяви още Иван Костов.

Целта е да се установи дали Първанов може да бъде обединител на нацията, защото, ако е бил част от репресивния апарат на бившия комунистически режим, не може да изпълнява тази функция, смятат от ДСБ.

Според Иван Костов Петър Стоянов е знаел много добре истината за досието “Гоце” по време на кандидат-президентската кампания през 2001 г., но е предпочел да насочи атаката си срещу Богомил Бонев.

В ръководството на СДС нямало сътрудници на Първо главно

Във вторник СДС призова партиите да се самопроверят за връзки със службите.

Никой от Националния изпълнителен съвет (НИС) на СДС няма агентурно досие в архивите на Първо главно управление (ПГУ) на ДС, съобщи членът на НИС Елеонора Николова. От партията показаха пред медиите писмо от директора на НРС ген. Кирчо Киров, в което е казва, че за никой от ръководния орган на СДС няма данни в архива на ДС, съхраняван в разузнавателната служба.

Писмото е в отговор на искането на ръководството на партията да бъде проверено в масивите на службата дали някой от ръководството на СДС е сътрудничил на ДС.

СДС са изпратили такива писма също до министрите на отбраната и на вътрешните работи Веселин Близнаков и Румен Петков да проверят за същото.

“Това е един добър пример и за останалите партии и ние призоваваме всички останали да направят същото”, заяви още Николова.

Споделяне

Още по темата

Още от България