Само ДПС не подкрепи подписката до Конституционния съд за изборния закон

Само ДПС не подкрепи подписката до Конституционния съд за изборния закон

Единствено представител на ДПС не е подкрепил подписката на НДСВ и опозицията до Конституционния съд (КС) срещу промените в изборното законодателство, която вече е внесена. Това обяви в четвъртък Огнян Герджиков (НДСВ), като посочи, че подписи са сложили 70 народни представители. От левицата подкрепа е дал само Георги Близнашки, който още при гласуването на президентското вето за вдигането на бариерата за коалиции, обяви, че текстът е антидемократичен, политически некоректен и морално укорим и с него се прави опит за "политическа репресия".

Герджиков посочи, че в мотивите на документа до КС се атакуват две основни положения в промените – въвеждането на 31 мажоритарни депутати и повишаването на бариерата за коалиции от четири на осем процента. Той допълни, че мажоритарният елемент, записан в закона, нарушава един от основните принципи на конституцията, а именно – равенството на гласа.

По думите му се получава абсолютно неравенство на избирателните райони – един мажоритарен депутат може да влезе в парламента както с 20 000 гласа, така и със 100 000 гласа.

По повод изборната бариера Герджиков каза, че освен че промяната се направи в последния момент, тя засяга и друга конституционна разпоредба – плурализма.

Пламен Панайотов от БНД коментира, че има и друг дискриминационен текст, който се отнася до номера на бюлетината, с който ще се явяват партиите и коалициите на парламентарните избори. В поправките на закона бе записано, че политическите формации ще се явят на националните избори с номера на бюлетината от евроизборите, което обаче удря онези партии, които не са участвали във вота за ЕП.

Екатерина Михайлова (ДСБ) пък посочи, че е противозаконно и друго положение, което всъщност не разрешава проблема, ако независим мажоритарен кандидат бъде избран за министър. Неговото място няма да бъде попълвано в НС, тъй като няма друг след него.

На въпрос дали е възможно изборите на 5 юли да бъдат отложени, Герджиков каза, че е по-лесно да се улучат числата от тотото, отколкото да се даде отговор, защото не се знае кога КС ще се произнесе – дали преди или след вота, какви ще са решенията му и т. н.

"Вариантите са много", каза той като подчерта, че решенията на конституционните съдии се отнасят за следващ вот. Все пак той допусна хипотезата, че ако преди изборите съдиите решат да отменят новите текстове, то може да се окаже, че вотът ще се проведе през есента.

Ако КС действително реши да отмени текстовете, то старият закон за избор на народни представители не действа и депутатите трябва да се съберат отново и пак да гласуват промени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?