Само ДСБ внесе кандидатури за комисията по досиетата

ДСБ стана първата партия, която внесе кандидатури за бъдещата комисия по досиетата. Това са преподавателят по работа с архивни документи в СУ “Св. Климент Охридски” Валери Кацунов и статистикът Иларион Иларионов.

Двете кандидатури са били подложени на тайно гласуване в рамките на парламентарната група на партията заедно с още три имена. Внесени са в  секретариата на Народното събрание в петък, когато, по думите на зам.-председателя на партията Екатерина Михайлова, е изтекъл определеният за това срок. ДСБ са единствените, които са внесли предложения.

Ръководствата на БСП, НДСВ и ДПС в парламента ще обсъждат в сряда номинациите на управляващата коалиция. Вече се очертава скандал, тъй като тройната коалиция ще иска да получи 6 от общо 9-те места в комисията. Те ще бъдат разпределени най-вероятно на квотен принцип – 3 за БСП, 2 за НДСВ и 1 за ДПС.

Така за четирите партии от опозицията остават три места, а при това развитие “Атака” като партията с най-малка парламентарна група ще остане извън сметките.

“Пирински, Миков и Доган са се самозабравили. Това е пълно погазване на принципите на парламентаризма. Ние държим на представител в комисията. Ще очакваме подкрепа на останалите опозиционни партии, за да се гарантира баланса в този орган”, коментира пред Mediapool лидерът на “Атака” Волен Сидеров.

По думите му при излъчването на представители за комисията трябва да се гледа на брой вкарани депутати в парламента от партиите, а не на моментния състав на групите.

Ако не се стигне до консенсус, с комисията по досиетата ще заеме политическият съвет на коалицията в лицето на Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган.

Изключително важен за управляващите е и въпросът с бъдещия шеф на комисията, но когото законът вменява сцеправомощието да поддържа паралелния архив на оперативните работници към специалните служби, чиито досиета няма да бъдат отворени.

Всички тези спорове най-вероятно ще доведат до погазването на срока за съставяне на комисията.

Mediapool научи, че СДС не са взели политическо решение кого да номинират. В НИС са обсъждани имената на бившия депутат Едвин Сугарев, на Васил Василев (бивш областен шеф та СДС - Плевен), на члена на бившата комисия по досиетата Евгени Димитров и на Михаил Груев, бивш говорител на Демократическата партия. Най-вероятно сините ще предложат Сугарев и Василев.

Споделяне

Още по темата

Още от България