Само двама останаха в ареста по делото “Маргини”

Само двама останаха в ареста по делото “Маргини”

Софийски градски съд (СГС) пусна под парична гаранция от 10 хиляди лева поредния обвиняем по делото за заговор за убийство на Любен Гоцев, финансиста Никола Дамянов и покойния вече Иван Тодоров – Доктора. В поредния епизод от процеса срещу братята Маргини и тяхната група стана ясно, че обвиняемият Иво Карагеоргиев страда от исхемична болест на сърцето в разновидността ѝ “стабилна стенокардия” (б.р. гръдна жаба). Промяната на мярката може да бъде протестирана в срок от 10 дни пред Софийски апелативен съд.

След двучасова лекция на експертите, СГС реши в понеделник, че все още съществува реална опасност Карагеоргиев да извърши престъпление, но го пусна срещу парична гаранция, защото в ареста не можели да го лекуват адекватно.

За другият подсъдим Стефан Рангелов се устави, че е хипертоник от 5 – 6 години. Неговият адвокат Стефан Иванов удостои, че той е имал кризи, при които кръвното му е достига 240/ 160. В други случаи пък сближавал двете граници.

Въпреки това експертизата показа, че състоянието му е стабилно и в ареста той може да бъде лекуван с необходимите препарати. Това становище накара съдебния състав да остави в сила досегашната мярка “задържане под стража”.

Така след около година съдебни заседания по процеса, който от няколко месеца е в застой, в ареста останаха само Рангелов и Бисер Илиев. С различни заболявания, вариращи от епилепсия до гръдна жаба, от ареста излязоха общо пет души включително “тарторите” на групата Красимир и Николай Маринов – Големия и Малкия Маргин, ключови фигури от бившата силова групировка СИК.

Прокурорът по делото Николай Кокинов заяви след заседанието в понеделник, че все още не е решил дали да протестира пускането под гаранция на Карагеоргиев. Той не пожела да се усъмни в преценката на медицинските експерти.

Недоволен от развитието остана само адвокатът на Рангелов, който учудващо все още не е успял да изкара от ареста своя клиент. След заседанието той обясни, че експертите не са успели да намерят никаква информация от медицинските лица в следствения арест за претърпени от Рангелов хипертонични кризи, въпреки установено кръвно налягане.    

Междувременно съдебният състав на СГС отново поиска актуален адрес на нашумелия свидетел по делото Младен Михалев – Маджо, емблематичната фигура от СИК, за да бъде редовно призован. Съпругата на Маджо, която също е свидетел по делото за Маргините, се оказа редовно призована, но не дойде на съдебната заседание.

Явяването на Маджо в Съдебната палата през май бе съпроводено от невиждана полицейщина, охрана и спиране на движението в центъра на София, въпреки че той няма статут на защитен свидетел. От МВР оправдаха това с анонимен сигнал за готвен атентат срещу лице по време на престоя му в Съдебната палата. Така и не стана ясно как вътрешното министерство бе решило, че това ще е Михалев, а депутати заподозряха, че сигналът е изфабрикуван постфактум от МВР.  

 

  

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?