Само две банки склониха да кредитират студенти

Само две банки склониха да кредитират студенти

Две са банките, които ще отпускат преференциални студентски кредити срещу държавни гаранции. Това са ДСК и Райфайзенбанк. Само те са подписали типовите договори с министъра на образованието.

Така след фалстарт в две поредни години от новата академична учебна година вече ще могат да се отпускат заеми за следване. Законът за студентското кредитиране беше приет през лятото на 2008 година и се очакваше да заработи от 1 октомври същата година, но неуточнени финансови условия между държавата и банките блокираха отпускането на заемите. Последвалата финансова криза засили несигурността на банките и направи студентското кредитиране още по-неатрактивно за тях.

Банките се опасяваха основно от задействането на държавната гаранция в случай, че студентите не си погасяват кредитите редовно. Според банките в типовите договори са защитени максимално интересите на студентите и държавата и така основният риск остава за тях. Затова и през тази година желаещите да отпускат студентски кредити банки са малко.

Правителството гласува 40 млн. лева за гаранции за студентските кредити през тази година и също толкова за следващата 2011 година.

Заемите, които ще бъдат отпускани на студентите, са нисколихвени. Лихвата ще е 7%, а срокът на погасяване 10 години.

Студентските кредити са за обучение – за покриване на таксите за висшите училища за целия период на следването и за издръжка. Кредитите за издръжка обаче се отпускат, само ако на студента се роди дете или той си осинови.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли поисканото от здравния министър затваряне на държавата?