Само две банки склониха да кредитират студенти

Само две банки склониха да кредитират студенти

Две са банките, които ще отпускат преференциални студентски кредити срещу държавни гаранции. Това са ДСК и Райфайзенбанк. Само те са подписали типовите договори с министъра на образованието.

Така след фалстарт в две поредни години от новата академична учебна година вече ще могат да се отпускат заеми за следване. Законът за студентското кредитиране беше приет през лятото на 2008 година и се очакваше да заработи от 1 октомври същата година, но неуточнени финансови условия между държавата и банките блокираха отпускането на заемите. Последвалата финансова криза засили несигурността на банките и направи студентското кредитиране още по-неатрактивно за тях.

Банките се опасяваха основно от задействането на държавната гаранция в случай, че студентите не си погасяват кредитите редовно. Според банките в типовите договори са защитени максимално интересите на студентите и държавата и така основният риск остава за тях. Затова и през тази година желаещите да отпускат студентски кредити банки са малко.

Правителството гласува 40 млн. лева за гаранции за студентските кредити през тази година и също толкова за следващата 2011 година.

Заемите, които ще бъдат отпускани на студентите, са нисколихвени. Лихвата ще е 7%, а срокът на погасяване 10 години.

Студентските кредити са за обучение – за покриване на таксите за висшите училища за целия период на следването и за издръжка. Кредитите за издръжка обаче се отпускат, само ако на студента се роди дете или той си осинови.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес