Само две партии пожелаха да подпишат споразумение за почтена изборна кампания

Само две партии, които ще се явяват на изборите, са пожелали засега да подпишат споразумение за почтена и толерантна предизборна кампания. Споразумението е предложено от новосъздаденото Движение "Национално единство и спасение" (ДНЕС).

Гражданската организация кани политиците да поемат ангажимент, че ще осигурят прозрачност при финансирането на своите кампании, няма да уронват престижа на опонентите, ще зачитат правата на гражданите, няма да използват служебно положение за осигуряване на гласове.

Иван Есенски, член на координационния съвет на ДНЕС, заяви, че това е необходимо, след като се направи анализа на проведените миналата неделя европейски избори.

"Политиците заявиха, че в изборния процес са били купувани гласове, оказван е натиск върху групи избиратели да гласуват за определена политическа сила, имало е преливане на гласове от една партия към друга, затова сега е крайно належащо да направят и следваща стъпка. Подписвайки го, всяка политическа сила е ще даде ясен знак, че българските политици са осъзнали вредите, които оказва ползването на непочтени и незаконни практики в предизборната борба", каза Есенски.

Синята коалиция обяви, че подписва споразумението.

Отсъствието на представители от политическите партии показва, че традиционните политически сили само на думи са "за" честна и толерантна предизборна борба, заяви Иван Такев от координационния съвет на ДНЕС.

На поканата на ДНЕС от ДПС са отговорили с писмо, в което се казва, че партията винаги е приемала и следвала принципите, залегнали в споразумението. От ДПС посочват, че краткият срок от получаването на предложението за включване в споразумението до подписването му не е ѝ дало възможност да изпрати свой представител.

Иван Есенски уточни, че поканата е била изпратена до всички политически партии във вторник, 9 юни.

Споделяне

Още от ИЗБОРИ 2009