Само един кандидат за шеф на съда на "гнилите ябълки"

Сградата на Съдебната палата в София, където се помещава и Софийският градски съд

Гражданският съдия Калоян Топалов е единственият кандидат за шеф на Софийския градски съд, а вотът за него ще се проведе в сряда 24 юни. До предсрочния избор се стигна след оставката на досегашната председателка Владимира Янева заради аферата "Червей" и случая с "гнилата ябълка" съдия Румяна Ченалова.

След Янева под натиск бяха принудени да подадат оставка и четиримата ѝ заместници.
През последните две години съдия Калоян Топалов е бил постоянен преподавател в Националния институт на правосъдието (НИП). Управителният съвет на НИП му е дал отлична оценка като постоянен преподавател за неговата "отдаденост, инициативност, компетентност и придържане към високите стандарти за етично поведение на магистратите".

Според Етичната комисия на Висшия съдебен съвет, Топалов се ползва с добро име сред колегите си. Оценката за него е, че "демонстрира качества на принципен съдия, доказан и компетентен професионалист, ръководещ се единствено от закона и вътрешното си убеждение".

Според комисията той има изградена репутация на съдия, който не се поддава на натиск, заплахи и стимули. Професионалната оценка за него е, че отлично познава не само българското законодателство, но и правото на Европейския съюз.

До ВСС през годините са постъпили пет сигнала срещу него, като четири от тях са от един и същи човек. Проверките на сигналите не са показали нарушения.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?