Само един на всеки петима българи знае правата си при дискриминация

Само един на всеки петима българи знае правата си при дискриминация

Едва една пета от българите знаят какви са правата им в случай на дискриминация, сочи проучване на Евробарометър, направено миналата година. Резултатите от изследването бяха цитирани във вторник от Стефан Олсън, представител на Европейската комисия (ЕК), по време на официалното откриване в София на Европейската година на равните възможности.

В останалите страни от ЕС хората, запознати с правата си, са с 11% повече. В България е голям броят и на тези, които са отговорили с “не знам” – 12%, което е четири пъти повече от средното в Европа.

И у нас, и в ЕС повече от половината граждани не знаят какво могат да направят, ако станат жертва на дискриминация.

Според Олсън по-лошата информираност на българите се дължи на факта, че страната стана член на ЕС преди по-малко от два месеца. В процеса на присъединяване много от законите и правилата са се променили и гражданите все още свикват с тях, коментира той за Mediapool.

Това в никакъв случай не е повод да се търси вина, но със сигурност е интересен факт, допълни той, като изрази надежда, че след Годината на равните възможности хората, които знаят правата си, ще бъдат много повече.

В България най-широко разпространена е дискриминацията по възраст. Особено ощетени са и хората с увреждания и тези с различен етнически произход, сочат данните. В Европа най-неравнопоставени са малцинствата,  хората с увреждания или с различна сексуална ориентация.

Две трети от анкетираните българи смятат, че повече хора с увреждания и над 50 години трябва да получат възможност да работят. Над половината сънародници възлагат на правителството водещата роля в борбата срещу дискриминацията, докато в ЕС основно се разчита на училищата и университетите (42%), както и на родителите (40%).

Може би причината е, че хората у вас имат доверие на властта, отбеляза Олсън.  

Европейската година на равните възможности е част от стратегията на ЕК за борба с дискриминацията и толерантността към всички. В инициативата участват 30 държави от Европа – 27-те членки на съюза заедно с Лихтенщайн, Норвегия и Исландия.

Целта е чрез различни прояви – семинари, конференции, дискусии, културни и спортни събития, все повече граждани да се запознаят с правото си на равностойно третиране.

Равните възможности и антидискриминационната политика са част от фундаменталните принципи на съюза. Не е случайно, че инициативата започва през тази година, когато се навършват 50 години от създаването на ЕС, каза Олсън.

Той подчерта, че има какво още да се желае в тази област. Въпреки че в Европа има нужното законодателство, все още заплатите на жените са значително по-ниски от тези на мъжете, посочи той.

В България инициативата ще се координира от социалното министерство съвместно с Комисията за защита от дискриминация, Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси.

Стратегията за равни възможности, приета от правителството, включва разяснителни кампании, културни и спортни прояви сред младежите, както и конкретни действия за включване на рисковите групи на пазара на труда.

Според Олсън българският план е сред най-амбициозните в Европа.

Трябва успешно да включим рисковите групи в обществото и да подобрим диалога между институции и социалните партньори, за да можем да отстояваме принципа на равнопоставеност и недискриминация, каза социалният министър Емилия Масларова.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?