Само един от 13-те имами получи ефективна присъда

Съдът в Пазарджик даде на Ахмед Ахмед една година, но с предишна условна присъда затворът му става 4 години

Сн. БГНЕС

Окръжният съд в Пазарджик постанови в сряда само една ефективна присъда по делото срещу 13-те имами, подсъдими за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация.

Най-тежката присъда получи Ахмед Муса Ахмед, който бе осъден на 1 година затвор и 5000 лева глоба. Ахмед обаче има предишна условна присъда от 3 години и така ще трябва да лежи общо 4 години при първоначален строг режим. Той бе намерен за виновен и по трите обвинения.

Съдът намери за виновен и Саит Мутлу по две от повдигнатите обвинения и му присъди 1 година условно и 3000 лева глоба.

Абдулах Салих е осъден на 10 месеца условна присъда и глоба 3000 лева.

Останалите 10 подсъдими получиха от съда глоби от по 5000 лева за членуване в нерегистрирана организация.

Присъдите се покриват с исканията на прокуратурата. Ефективното наказание бе поискано само за Ахмед Муса Ахмед, тъй като той вече е осъждан за проповядване на радикален ислям на 3 години с 5 години изпитателен срок. За Саид Мутлу и Абдулах Салих бяха поискани условни присъди, а за останалите 10 подсъдими – глоби от 1000 до 5000 лева.

Делото започна на първа инстанция през 2012 г., след като през 2010 г. Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), ръководена тогава от Цветлин Йовчев, реализира мащабна операция по данни за проповядване на радикален ислям. Впоследствие се оказа, че такива обвинения няма да бъдат повдигани, а всички ключови свидетели са служители на агенцията под прикритие.

Акцията на ДАНС предизвика острото недоволство на ДПС, с чиято подкрепа през лятото на м.г. Йовчев бе назначен за вицепремиер и вътрешен министър в кабинета "Орешарски".

Саид Мутлу е сочен от разследващите и за ръководител на нерегистрираната у нас организация "Ал-Уакф ал-ислами" в периода май 2005 г. - октомври 2010 г. на територията на областите Пазарджик, Смолян и Благоевград.

В крайна сметка обаче обвинен за разпалване на религиозна омраза остана единствено имамът на джамията в ромския квартал на Пазарджик Ахмед Муса Ахмед.

В залата при постановяването на присъдата имаше група роми, които шумно протестираха присъдата. Според тях Ахмед е на път към затвора, защото е единственият ром сред подсъдимите.

Прокуратурата смята, че 13-те подсъдими са имали за цел да проповядват антидемократична идеология срещу принципите на разделение на властите чрез налагане на идеологията на салафизма и налагане на шериатската държава. В Пазарджишко това са проповядвали Саид Мутлу, Абдулах Салих и Ахмед Ахмед, застрашавайки националната сигурност.

Според държавното обвинение през май 2005 г. в Мека, Саудитска Арабия, е проведена среща, в която са участвали Саид Мутлу, Ахмед Ходжа и Муафак Аласад, както и представители на организацията "Ал-Уакф ал-ислами".

"Подсъдимите са злоупотребили с понятието джихад и въпреки тайното финансиране от арабската фондация "Ал-Уакф ал-ислами“, българската клетка на организацията у нас е налагала своя собствена идеология, повлияна от елементите на салафизма", обобщи прокурорът по делото Недялка Попова по време на пледоарията си пред съда.

На предишното заседание по делото всичките 13 имами отрекоха да са извършвали антидемократична дейност, а мюфтията на Пазарджик Абдула Салих заяви, че цялата им дейност е контролирана и ръководена от Главното мюфтийство у нас.

Цялото дело е изградено на твърденията на няколко агенти на ДАНС, които са били внедрени в мюсюлманската общност и дадоха показания като защитени свидетели. Почти всички явни свидетели в процеса обаче се отрекоха от първоначалните си показания още в началото на делото през 2012 г., като някои се оплакаха от натиск от страна на агенцията.

Сред 13-те подсъдими има една жена, която е учител.

Споделяне

Още по темата

Още от България