Само един от аферата “САПАРД” остава в ареста

Само един от аферата “САПАРД” остава в ареста

Само един от обвинените за източване на пари от европейската програма САПАРД остава в ареста, двама са пуснати безусловно, а трети – под парична гаранция. Това реши Софийският апелативен съд (САС) във вторник, след като защитата на четиримата задържани обжалва мярката “задържане под стража”, наложена от Софийски градски съд (СГС).

Апелативният съд прецени, че няма обосновано предположение за участието на Марио Николов, Мариана Николова, Людмил Стойков и Иван Иванов в организирана престъпна група, както и че няма доказателства на този етап от делото за пране на пари.

Така срещу семейство Николови остана единствено обвинението за документа измама, доказателства за което са протоколи от оглед, подписани от Николова договори в качеството ѝ на управител на "Еврофриго” за безвъзмездна финансова помощ от САПАРД, както и установяването на нефункционираща производствена линия в едно от предприятията.

Шефът на шуменската “Родопа” Марио Николов остава в ареста заради опасност да се укрие или да извърши ново престъпление, реши апелативният съд. Съпругата му Мариана обаче бе пусната срещу 5 хил. лв., за да се грижи за невръстния им син, за когото психологическата консултация показала, че е под силен стрес заради задържането на двамата родители.

Срещу пернишкия бизнесмен Людмил Стойков, който е собственик на курорта “Дюни” и “Стомана индъстрис” и участва активно в кампанията за преизбиране на президента Първанов, съдът не откри доказателства да е извършил нито едно от повдигнатите от прокуратурата обвинения за участие в престъпна група, документна измама и пране на пари. Същото отсъди САС и за Иван Иванов, собственик на "Палмигра", поради което заедно със Стойков бяха освободени от ареста.

По-рано четиримата бяха обявени за част от 11-членна група, източила 7,5 млн. евро от европрограмата САПАРД, заедно с още трима българи, двама германски и двама швейцарски граждани. Сигналът за схемата, при която чрез фалшиви документи в България се вкарват фиктивно стари машини за месопреработка и пакетиране, които се декларират за нови и парите от САПАРД се прибират, бе подаден от Службата за борба с измамите в ЕС (ОЛАФ).

Решението на съда за освобождаването на Стойков и Иванов бе посрещнато с бурни овации от присъстващите в залата техни роднини, приятели и охранители.

Преди това адвокатът на пернишкия бизнесмен заяви пред съда, че в материалите по делото няма нито един документ срещу Стойков, имало само два протокола за изземване на документи от офиса му, които нямат нищо общо към настоящото производство.

Как ще извърши документа измама, след като не управлявал дружество, субсидирано по програма САПАРД, запита още адвокатът на Стойков. Според защитата, прокуратурата е предпочела да води медийна кампания срещу бизнесмена, вместо да събира годни доказателства срещу него.

“Искрено се надявам, че се намирам в български, а не в либийски съд”, каза Стойков преди произнасянето на съда.

На заседанието на СГС преди седмица прокуратурата предостави пет тома нови доказателства. Сред тях са преводи на квитанции, митнически декларации и копие от кореспонденция, включително такава, осъществявана по електронна поща. Всички те са преведени от немски език и са легализирани.

Явно обаче тези доказателства не са достатъчни, става ясно от решението на Софийския апелативен съд, чието решение по мерките за задържане е окончателно и не подлежи на обжалване.

Стойков, Иванов и семейство Николови обаче остават със статут на обвиняеми и оттук нататък прокуратурата трябва да прецени дали да продължи да поддържа повдигнатите вече обвинения с нови доказателства или да прекрати заведените дела.

Шестте замесени в измамата фирми са "Родопа Голд", "Родопа Мийт", "Еврофриго", "Родопа консерв", "Птицекланица Чубра" и "Палмигра". Консултант по проектите е "Палмигруп", която е собственик на три от фирмите - "Родопа Голд", "Родопа Мийт" и "Родопа консерв".

Основното име във фирмите е на Марио Николов, който е собственик или има участие в повечето от тях. Индиректно в собствеността на пет от посочените дружества участва и Людмил Стойков, чиито подпис обаче никъде не фигурирал в документите за кандидатстване по САПАРД.

Директна собственост на Стойков чрез друга негова фирма – “Лагимекс” - има само в “Еврофриго”, където управител е съпругата на Марио Николов – Мариана.

Иван Иванов е управител на “Чубра” и собственик на “Палмигра”.

Людмил Стойков и Марио Николов са близки до БСП и активно са поддържали изборни кампании на леви депутати и кметове. Стойков бе и сред инициативния комитет в Перник за издигане на кандидатурата на Георги Първанов за втори президентски мандат, което е видно от сайта на БСП.

Стойков е съсобственик в курорта “Дюни”, в металургичния завод “Стомана”, притежава и модната компания “Ивет фешън”, цесионер е на дълга на БДЖ към НЕК.

Марио Николов и брат му Петър са синове на дългогодишен представител на основното ни хранително-вкусово външнотърговско дружество преди Десети ноември “Родопаимпекс” във Франция.

Макар Людмил Стойков и Марио Николов да бяха обявени от прокуратурата за мозъци на престъпната схема, техни банкови сметки не бяха запорирани,  за да се обезпечи бъдеща глоба или конфискация. В понеделник бяха блокирани пари на управителя на "Родопа мийт" Анна Шаркова и на шефовете на "Палмигра" Иван Иванов и на "Еврофриго" Мариана Николова.

Общият брой на замесените в измамите българи е седем, но първоначално бяха задържани само четирима, защото сред останалите има двама болни и една жена в напреднала бременност.

Измамите са извършени, след като по програма САПАРД в периода 2002 -2003 г. шестте фирми са кандидатствали за отпускането на средства за закупуване на машини за модернизиране на предприятия за месопреработка. Тук заработва схемата – стари пребоядисани месарски машини се представят с документи за нови и внесени от Германия и Швейцария, срещу което САПАРД отпуска финансиране за закупуването им.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?