Само един съдия е кандидат за член на ВСС

Само един съдия е кандидат за член на ВСС

Два дни преди крайния срок само един съдия е дръзнал да бъде издигнат за член на Висшия съдебен съвет. Това е Деян Денев, който е съдия в Окръжен съд – Варна и е подкрепен от свои колеги в града. Свободните позиции във ВСС са две след оставките на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова.

Липсата на кандидати за позицията сред съдиите отразява продължаващия срив в доверието към институцията, която управлява съдебната система. Има голяма неяснота дали този ВСС изобщо ще успее да изпълни мандата си.

Магистратите, които застават зад съдия Енев, посочват, че той приитежава дългогодишен и богат професионален опит в сферата на правораздаването, като се е утвърдил като специалист по наказателно право.

В предложението се акцентира на неговата изключителна професионална подготовка, на показаните качества като безпристрастност, безкористност, независимост, лоялност и коректност, съобщава пресцентърът на ВСС.

Общото събрание на съдиите, което ще избере новите членове на ВСС, ще се проведе в две последователни съботи - на 9 и 16 октомври 2021 г.

До края на тази година ВСС трябва да избере следващия председател на Върховния касационен съд (ВКС), а мандатът на кадровия орган изтича след година.

В този парламент има парламентарно мнозинство, което подкрепя прекратяването на мандата на този ВСС още преди да се отвори процедурата за избор на наследник на Лозан Панов. Всичко зависи от това дали ще се постигне консенсус за избиране на правителство.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?