Според статистика на МЗ

Само една четвърт от повикванията в Бърза помощ били спешни

Едва една четвърт от случаите, в които е викана линейка от началото на годината, са били спешни и в последствие пациентите са приети в болница, сочи статистиката на здравното министерство, която бе представена при откриването на изнесен център на Бърза помощ в столичния квартал “Люлин“ в четвъртък. Центърът бе открит от здравния министър Десислава Атанасова и столичния кмет Йорданка Фандъкова.

От началото на годината в центровете за спешна медицинска помощ в цялата страна са постъпили 667 093 повиквания като 116 924 от тях са в София. След намесата на спешните екипи в болница са били приети 149 783 възрастни и 22 915 деца. В София приетите в болница възрастни са 27 507, а децата – 2 914.

Анализът на база на брой изпълнени повиквания и брой хоспитализирани пациенти сочи, че при едва около една четвърт от случаите състоянието на пациента е било спешно и е имало нужда от болнично лечение. Тези данни в различните области на страната значително се различават. Така например екипите на Бърза помощ в София транспортират до болнично лечебно заведение всеки трети пациент, а в Перник това се случва едва при всеки 52-и, в Сливен при всеки 44-ти пациент.

Според данните за цялата страна в 1 230 случая медицинските екипи не са открили подадените адреси, а при 7 380 от обажданията не са открити посочените в сигнала лица. Това показва, че при 8 610 от всички обаждания към Бърза помощ в страната гражданите са подали или грешни, или фалшиви координати, а лекарите са били подвеждани. Тази негативна статистика се откроява най-силно в София, където в 566 от случаите не е открит посочения адрес, а при 2 243 – посоченото лице. 7 264 души от потърсилите помощ в столицата впоследствие са се отказали от нея.

Откритият в четвъртък изнесен център на Бърза помощ в “Люлин“ е втори за столицата. Преди месец такъв пункт бе разкрит и в “Кремиковци“. Идеята на изнесените центрове по принцип е да има екипи на Бърза помощ в различните отдалечени краища на града, за да се придвижват по-бързо до адресите. Поради малкия брой работещи и съответно – екипи в системата обаче на практика това се случва и без изнесени екипи, защото линейките не стоят пред централата на Бърза помощ на Сточна гара, а са постоянно в движение и от един адрес отиват директно на друг.

В четвъртък директорът на Бърза помощ Георги Гелев коментира, че изнесеният център на Спешна помощ в 16-то ДКЦ в район “Кремиковци” на практика е още слабо работещ филиал. “От 10 октомври има 216 повиквания, което е много слабо натоварване, въпреки че в тази община има 17 села. На фона на София, където около 450-500 повиквания се правят за 24 часа, на практика там е доста слабо. Но така или иначе те могат да обслужват и околните райони, тоест да влязат почти до “Подуяне“, каза Гелев.

Според здравния министър Десислава Атанасова обаче достъпът на пациентите до спешна помощ значително се е подобрил с откриването на пункта в Кремиковци.

Споделяне

Още от България