Само една четвърт от работниците по света се радват на стабилна заетост

Само една четвърт от работниците по света се радват на стабилна заетост

Само една четвърт от работниците по света се радват на стабилна заетост, което изостря несигурността на пазара на труда, съобщи Международната организация по труда в годишния си доклад за заетостта, публикуван във вторник в Женева, предаде Франс прес.

Докладът, който се отнася за 180 държави и за общо 84 на сто от работната ръка по света, разкрива, че три четвърти от работниците са на временни или краткосрочни трудови договори, работят без договор или помагат в семейния поминък, без да получават заплащане.

Сред наемните работници по-малко от половината (42 процента) са на постоянен трудов договор.

Разликата в приходите на хората на постоянен и на временен трудов договор се е увеличила през последното десетилетие, като в Уругвай тя е 65 процента, а във Филипините - 43 процента.

Авторите на доклада настояват държавите да използват законодателни мерки, за да защитят работниците от произвол и несправедливо отношение.

Наблюдава се подобрение, що се отнася до броя на работниците под прага на бедността. Преди 20 години половината работници по света са печелели по-малко от два долара на ден, докато през 2014 г. този дял се е понижил до 25 процента.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?