Само една докторска степен

Само една докторска степен

Депутатите от парламентарната комисия по образование записаха при второто четене на проектозакона за академичното израстване в сряда, че ще има само една научна степен - доктор. Това е поредната трансформация, която търпи проекта по пътя му от Министерството на образованието през Министерския съвет до Народното събрание.

В последния вариант, предложен от група народни представители между първото и второто четене в комисия, бе предложено да бъде върната степента доктор на науките, но чисто формално. Записано бе, че има две научни степени, но наличието на второто не фигурираше като условие за израстване.

Първоначално депутатите от комисията приеха предложението да има “доктор“ и “доктор на науките“ като седем души гласуваха “за“, четирима бяха “против“, а двама се въздържаха. Това предизвика изненада в редиците на ГЕРБ и бе поискано прегласуване, тъй като се оказа, че има хора, които не са гласували. При второто гласуване седем души бяха “за“, седем - “против“ и отново двама се въздържаха.

Самото връщане на степента ”доктор на науките“ при второто четене на законопроекта се оказа нарушение на парламентарния правилник, тъй като не могат да бъдат гласувани текстове, противоречащи на философията на закон, приет на първо четене.

С приемането на второ четене в комисията, че научната степен ще е само една, едва ли ще настъпи промяна при гласуването в пленарна зала. Ако това стане обаче, то на практика целият закон ще трябва да бъде променян в движение.

Стефани Михайлова (ГЕРБ) заяви, че ако втората научна степен остане, то някои университети може да я запишат в правилниците си като допълнително изискване за академичното израстване. Председателят на комисията Огнян Стоичков (Атака) обаче я контрира, че това би било нарушение на закона, който не обвързва тази степен с израстването.

В подкрепа на ”големия доктор” се обяви проф. Андрей Пантев (Коалиция за България), който каза, че консерватизмът невинаги е нещо лошо. ”Не съм видял един сериозен учен, който да харесва закона”, посочи той. Георги Колев (ДПС) пък заяви, че законът ще направи половината бизнесмени доценти и половината депутати професори до края на мандата, но според него по-сериозен проблем е изискването само докторите да стават асистенти.

Министърът на образованието Сергей Игнатов обаче обясни, че в тази посока се прави отстъпка. Стефани Михайлова предложи изискване за докторска степен да има само за главните асистенти, но не и за асистентите. Обсъжда се срок между 5 и 7 години, който да се даде на асистентите без докторантура да подготвят и защитят дисертация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?