Само една фирма ще може да играе за доставката на двигатели за МиГ-овете

Само една фирма ще може да играе за доставката на двигатели за МиГ-овете

Само една фирма – българската "Авиостарт" ЕООД, ще може да подаде оферта за доставката на до 10 нови или ремонтирани двигатели за съветските изтребители МиГ 29, след като комисията по поръчката е преценила, че другите кандидати – "Трейд Къмпани" С.Р.Л. и Haltech Kft, не отговарят на условията.

Таванът на сделката е 30 млн. лева, като в заданието на поръчката изрично е отбелязано, че ще бъдат закупени само толкова двигатели, за колкото има пари.

"Трейд Къмпани" С.Р.Л. не е предоставила лиценз за износ и внос на продукти, свързани с отбраната, както и банкова гаранция, а унгарската Haltech Kft не отговаря на много от условията. Така на практика "Авиостарт" ЕООД няма да има реална конкуренция в поръчката.

"Авиостарт" е печелила и други поръчки на Министерството на отбраната за доставка на авиационно оборудване през годините.

Първоначално военният министър Николай Ненчев съобщи, че ведомството му планира да купи шест нови двигатели за старите съветски машини. Според експерти обаче с нови двигатели разполага само страната производител – Русия, но Ненчев твърдеше, че такива има и в други европейски страни. В крайна сметка МО реши да търси и ремонтирани двигатели.

Едно от изискванията към участниците е да могат да доставят моторите до година след заявката, като гарантират експлоатационен срок от поне 6 години.

Ресурсът на един нов двигател е 1200 часа, като трябва да минава на преглед на всеки 350 часа.

Правителството се готви да купи нов тип изтребители, които да заменят старите МиГ-ове. На тях пък ще се разчита за охраната на въздушното пространство докато новите машини бъдат приети на въоръжение.

Първоначалните планове на МО бяха да бъдат закупени 16 изтребители на два транша за общо над 1.5 милиарда лева. В крайна сметка обаче тази сума стига само за първите осем машини, като е твърде вероятно, че военната авиация ще си остане само с тях.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?