mediapool.bg Ти си това, което четеш

Само една голяма чужда фирма се престраши да играе в търг за "Хемус"

Осем са кандидатите за 16 км отсечка от Белокопитово към Търговище
19:28 | 11 октомври 2016 | 2 коментара

Единствено италианската "Асталди" от големите чужди строителни компании се престраши да играе в търг за магистрала "Хемус". Общо осем са кандидатите за изграждането на 16.3- километровата отсечка между пътните възли "Белокопитово" и "Буховци" в посока Търговище. Това стана ясно при отварянето на офертите в сряда, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

В търга участват всички големи български компания в пътния бранш. Някои фигури от едрия бизнес дори играят с по няколко предложения – с висока и ниска цена. Това е често срещан прийом на компаниите в търгове и не е само в пътния сектор.

Другото чуждо име е на испанската "Асигния Инфраструктурас", която обикновено се ползва за партньор от български строители. Този път испанците са заедно в обединение с "Джи Пи Груп", а при предишния търг за "Хемус" участваха с хасковската "АБ".

За "Джи Пи Груп" има "витаещи съмнения", че е свързана с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев по думите на премиера Бойко Борисов, а за "АБ" в бранша се твърди, че е новата придобивка на депутата от ДПС Делян Пеевски, макар официално по документи той да няма нищо общо с нея.

Именно заради "витаещите съмнения" за двамата Борисов отмени търга за "Хемус", който беше спечелен от техни дружества за отсечката от Ябланица до разклона за Плевен/Ловеч в началото на годината.

Така от лятото започнаха нови търгове за доизграждането на "Хемус" между София и Варна с пари от бюджета и в момента са обявени три процедури.

Кандидатите

 • Всички големи български строители участват в обединения. Три са съставени само от български компании.
 • "Трейс Груп Холд" е заедно с варненската "Пътища и мостове" и "Пътно строителство" АД в обединение "Хемус Лудогорие".
 • "Инфра Експерт", "Пътинженерингстрой-Т", "Автомагистрали - Черно Море" и "Трансконсулт-22" са се обединили в дружество по Закона за задълженията и договорите "Хемус 16320".
 • В обединение "Геопът Белокопитово" са "Геострой" и "Пътстрой 92".
 • "ПСТ Груп" с испанската "ОРС инфраструктура" участват като "Хемус Изток-2016" ДЗЗД.
 • "Пътища Пловдив" и "Агромах" са заедно с италианската "Оберослер Кав. Пиетро" ООД.
 • "Джи Пи Груп" и "Логистика 21" са заедно с испанската "Асигния" в "АМ "Хемус" Етап 3 2016" ДЗЗД.
 • Осмият участник, посочен от АПИ, е "Инч" АД, София. Такава компания не фигурира в Търговския регистър и в този на Камарата на строителите и до момента не е засичана да участва в търгове на пътната агенция.

Участниците по реда на подаване на офертите

 • "Асталди Ес Пи Ей" АД, Италия;
 • обединение "Хемус Лудогорие", в което участват "Трейс Груп Холд" АД, "Пътища и мостове" ЕООД и "Пътно строителство" АД;
 • ДЗЗД "Хемус 16320", в което са "Инфра Експерт" ЕООД, "Пътинженерингстрой-Т" ЕАД, "Автомагистрали - Черно Море" АД и "Трансконсулт-22" ООД;
 • обединение "Геопът Белокопитово", с участници: "Геострой" АД и "Пътстрой 92" АД;
 • ДЗЗД "Хемус Изток-2016", в което влизат "ПСТ Груп" ЕАД и "ОРС инфраструктура" ООД;
 • "Инч" АД, София; - в търговски регистър, ДАКСИ и Камара на строителите няма такава компания;
 • ДЗЗД "Хемус Инженеринг 2", в което участват "Пътища Пловдив" АД, "Агромах" ЕООД и "Оберослер Кав. Пиетро" ООД;
 • ДЗЗД "АМ „Хемус" Етап 3 2016" с участници "Асигния Инфраструктурас" АД, "Джи Пи Груп" и "Логистика 21" ЕООД

Обект за 133 млн. лв. без ДДС

Инидкативната стойност за изграждането на 16.3-километра магистрален път между "Белокопитово" и "Буховци" в посока Търговище е 133 млн. лв. без ДДС.

Магистралната отсечка ще бъде с по две ленти за движение в посока, две ленти за спиране, средна разделителна ивица, водещи ивици и банкети.

Предвидено е изграждането на 6 виадукта, пътен възел за връзка с път III-5102 Мировец - Певец, на нова връзка с път I-4 Шумен - Търговище при п. в. "Белокопитово", на мост и 11 пресичания със селскостопански пътища.

Поръчката е на инженеринг – проектиране и строителство. Срокът за изграждането на обекта е 910 дни.

Това е втората тръжна процедура за строителството на участък от "Хемус", която пътната агенция обяви.

На 23 август бяха отворени офертите на 11-те кандидати за проектиране и изграждане на близо 10 км от автомагистралата между Ябланица и Боаза в посока Велико Търново.

На 20 септември бяха отворени и офертите в поръчката за проектиране на 50 км от магистралата в участъка от Боаза до връзката с второкласния път Плевен/Ловеч.

Още по темата
Още от Бизнес

Посещението на президента Радев в Русия е: