Само една маса и шест стола открити в офиса на фалирания застраховател “Юпитер”

Само една маса и шест стола открити в офиса на фалирания застраховател “Юпитер”

Обявената в несъстоятелност от Софийския градски съд застрахователна компания “Хилдън” (бивша “Юпитер”) е била абсолютно декапитализирана и без всякакво движимо имущество. Това стана ясно от думите на синдика на фалиралото дружество Веселин Рашков.

Когато започнал работата си, синдикът заварил в офиса на компанията само една маса и шест стола. Нито Комисията за финансов надзор (КФН), нито синдикът имат пълна информация за финансовото състоянието на ЗК "Хилдън" и стойността на неговите активи.

В момента през 11 банки се търсят парите на  застрахователното дружество. Фирмата очевидно е правила преднамерено “неизгодни” сделки със свое имущество, които вероятно ще бъдат развалени, посочи синдикът.

Собствениците на компанията трайно са предоставяли невярна информация на КФН, каза още синдикът. Комисията вече е предала на прокуратурата материали за документите с невярно съдържание, които застрахователното дружество е представяло при нея.

Едноличен собственик на ЗК “Хилдън” бе Славка Каравелова, която преди това се наричаше Славка Иванова, а компанията ѝ носеше името “Юпитер”. Застрахователят е на българския пазар от 1993 г., като съмненията са, че е тръгнал с пари и на бившата силова групировка ВИС-2, а впоследствие в него са влезли и руски капитали с неясен произход.

След затварянето на дружеството лица и фирми, застраховани в него, имат право да подадат искове до синдика. Досега обаче само 20 души са подали такива искове, като срокът е до 10 април.

Това може да стане в София на ул. "Лайош Кошут" 22, където е централният офис на синдика, както и на специално наетата за целта канцелария на ул. "Св. Иван Рилски" 36 в столицата. Телефоните за контакт са 851 01 05 и 953 30 87, съобщи още Веселин Рашков.

Според закона вземанията на застрахованите в "Хилдън" се смятат за автоматично предявени, но за да няма проблеми, от КФН съветват хората изрично да заявят претенциите си към фалиралата компания.

За разлика от процедурите при другите компании, вземанията на кредиторите на застрахователните дружества трябва да бъдат предявени пред синдика, а не пред съда, уточни Рашков. Той препоръча предявените вземания да бъдат в два екземпляра, за да може едното да бъде предоставено в съда и да съкрати процедурата по получаване на обезщетения.

Ако всичко върви нормално, обезщетенията могат да бъдат получени до 8 месеца, каза още Веселин Рашков.

Пред синдика могат да бъдат предявявани и неимуществените щети. Кредиторите трябва да посочат допустимата според тях сума, но обезщетението ще бъде определено от съда, добави още Рашков.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?