Само една от четири болници предоставя комплексно лечение на онкопациентите

Всички предлагат химиотерапия, но липсват адекватни последващо наблюдение и палиативни грижи

Само една от четири болници предоставя комплексно лечение на онкопациентите

Едва 25% от всички болници и диспансери, където се лекуват пациентите с онкологични заболявания, предоставят комплексно лечение, включващо и четирите дейности по химиотерапия, лъчелечение, диспансерно наблюдение и палиативни грижи. Това показват данни на здравната каса, публикувани от специализирания сайт Clinica.bg.

При 40 болници и диспансери, в които са се лекували пациентите през миналата година, едва в 11 от тях се извършват и четирите дейности по лечението на онкологичните заболявания. Tочно проследяването на пациентите обаче е изключително важно след приключване на активното им лечение.

В България съпоставката между различните дейности говори за пълна липса на адекватно наблюдение. През 2017 г. пациентите на химиотерапия са били 31 878. В същото време броят на диспансерните прегледи, които са извършени на хора с онкологични заболявания в страната, са едва 11 005. Въпреки че лечебните заведения, където се извършва химиотерапия са 40, тези, в които се правят диспансерни прегледи са 30. Реално обаче бройката е по-малка, защото в 12 от тях за цяла година са извършени по-малко от стотина прегледи, отбелязва изданието.

По закон клиниките, които извършват активно лечение на пациенти с онкологични заболявания, са длъжни, ако не предоставят сами дадена услуга, да сключат договор за осъществяването ѝ с друго лечебно заведение. Цифрите обаче недвусмислено говорят, че има проблем осигуряването на комплексното лечение по този начин.

Още по-малък е броят на болниците, които осигуряват възможност за палиативни грижи за пациентите им, чието състояние се е влошило. Онкоклиниките с договор с касата по тази пътека са 20, а броят на пациентите, които са преминали по нея 2181. При това те са в провинцията. На фона на най-много болници, извършващи онколечение в София, палиативни грижи са били положени само за 23 пациенти в три клиники - “Сердика“, ВМА и онкодиспансера на София-област.

Показателно е също така, че някои болници извършват приоритетно само и единствено добре остойностените дейности по химиотерапия, като годишно броят на пациентите им е около 1000, а броят на диспансерните прегледи 100-200, без да осъществяват лъчетерапия и палиативни грижи.

Причината, поради която лечебните заведения не желаят да сключват договор с касата по двете дейности за диспансерни прегледи и палиативни грижи е липсата на голяма печалба за тях. Цената на амбулаторната процедура за диспансеризация при онкологични заболявания е 130 лв. За пациент с нужда от палиативни грижи пък касата дава по 51 лв. на ден.

Според клиниките обаче тази сума не може да покрие разходите им, затова и до ден днешен те не искат да се занимават с хора в подобно положение. Безспорно повечето пътеки за активно лечение са с доста по-високи цени – за лъчелечение касата дава от 5.4 хил. лв. или 3.7 хил. за 20 процедури, до 1850 лв. за три дни престой, цената за брахитерапия пък е 1100 лв. Цената на пътеката за лекарствено лечение е 470 лв., а на амбулаторната процедура - 150 лв. Още по-големи са самите разходи за медикаменти, които плаща касата. През миналата година те достигнаха 327.6 млн. лв.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?