Само една пета от пушачите намалили цигарите след забраната

Най-много хора биха се отказали от този навик по финансови причини

Само една пета от пушачите намалили цигарите след забраната

Преобладаващата част от българите продължават да пушат същото количество цигари, каквото и преди забраната за пушене на закрито, която влезе в сила от 1 юни, сочат данните от проучване на НЦИОМ. Оттогава тютюневият дим е забранен както в закритите заведения, така и на работното място.

Едва 3% от интервюираните пушачи посочват, че са отказали цигарите след 1 юни тази година, като най-често това са хора на възраст между 30 и 39 години. Мнозинството от пушачите (74%) твърдят, че в момента пушат толкова, колкото и преди влизането в сила на забраните и ограниченията за тютюнопушене. Една пета от пушачите са намалили цигарите след 1 юни 2012 г. Това е характерно най-вече за жителите на столицата, сочат данните.

79% от активните пушачи в момента предпочитат да посещават заведения, разполагащи с лятна градина или намиращи се изцяло на открито. Други 41% излизат да пушат извън заведението, което посещават, а 29% предпочитат да не пушат в заведения на закрито.

Едва 15% от пушачите твърдят, че не посещават заведения и затова забраната не е проблем за тях.

46% от участвалите в изследването са се обявили за непушачи, които никога не са пушили.

В момента 43% от активните пушачи твърдят, че ако решат да отказват цигарите, ще го направят само ако пушенето стане финансово непосилно за тях. На такова мнение са предимно хората на възраст между 30 и 39 години, нискообразованите, жителите на малките градове и селата, както и бедните респонденти.

За 37% от пушачите основание да се откажат от тютюна би било появяването на сериозни здравословни проблеми.

17% от пушещите твърдят, че ако решат да се откажат от този навик, това няма да е свързано нито с финансови или здравословни причини, нито със семейство, работа или забрани за употребата на тютюневи изделия, а ще бъде въпрос на техен личен избор. Такава позиция заемат предимно хората на възраст между 40 и 49 години и високообразованите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?