Само ЕС има право да пита България за македонски партии в страната

Българският посланик в Македония Михо Михов заявява за радио Свободна Европа, че само Европейският съюз има право да пита България дали македонците могат да се кандидатират на избори със свои партии в България сега, когато страната е на прага на ЕС, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

"Вие представяте нещата така, като че ли са истина. Най-малко Македония и вие като медиа можете да поставяте такива въпроси на България, която вече е член на ЕС. Само ЕС може да постави този въпрос на България. Това е вътрешен въпрос на България, а не на отношенията между Македония и България, а посланикът е тук, за да утвърждава външната политика на България и добросъседските отношения", заявява посланик Михов пред Свободна Европа.

Във връзка със събитията при последното честване на гроба на Яне Сандански и съобщенията за връчена протестна нота от македонското външно министерство, Михов отрича бившият министър на външните работи Илинка Митрева да му е връчвала протестна нота и заявява, че става въпрос за "измама и лъжа, може би диктувана от македонските медии".

"Категорично твърдя - не съм получавал нота, а и нямаше основание да ми бъде връчвана, защото това, за което питате, са вътрешни български отношения, а посланикът на България е тук, за да утвърждава външната политика на България към Македония, а не да дискутира по вътрешни проблеми на България. Що се отнася до честването, мнението ми е, че то ще продължи и в бъдеще, но на по-отговорно държавно ниво", заявява българският посланик пред радио Свободна Европа.

Михов смята, че исканията за българско гражданство от страна на македонски граждани не са заплаха нито за българското, нито за македонското правителство и държава. Според него през последните пет години са подадени над 30 000 документа да получаване на български паспорт, но гражданство са получили 9 834 македонски граждани.

"Това е едно правилно изразяване на волята на македонските граждани, които се чувстват българи и искат да получат  гражданство", заявява посланик Михо Михов, който е бивш съветник на президента Първанов и бивш началник на Генщаба на Българската армия.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани