Само фаворитът на съдиите за шеф на СГС отговори на въпроси за имуществото си

Светлин Михайлов засега не коментира забогатяването си

Евгени Георгиев. Снимка: defakto.bg

Съдия Евгени Георгиев, когото колегите му в Софийския градски съд (СГС) подкрепиха преди седмица за титулярен председател, единствен отговори на въпроси на неправителствената организация "Антикорупционен фонд" във връзка с имуществото му. Другият кандидат в надпреварата – скандално известният бивш председател на СГС Светлин Михайлов, засега остава мълчалив по темата, въпреки че именно неговото имотно състояние буди далеч повече съмнения.

Както Mediapool вече писа, Евгени Георгиев е декларирал като семейно имущество един апартамент и две дворни места, други пет недвижими имота, спестявания от 3500 лева, седем покупки на акции, две коли на обща стойност 13 800 лева, три кредита за 196 000 лева, две ипотеки за 215 000 лева, както и разходи за обучение за 245 000 лева.

В тази връзка от "Антикорупционния фонд" внесоха във ВСС следното питане: "Каква е частта от собствеността на Евгени Димитров Георгиев в имуществото, за което не е посочена такава в декларацията за имотното състояние и произхода на средствата за придобиване на имуществото?"

Кандидат-председателят на СГС е дал подробен отговор, който бе качен на сайта на ВСС в понеделник. От него става ясно, че съдия Георгиев притежава заедно със съпругата си апартамент в София, две дворни места в Големо Бучино и около 11 дка земеделски земи в землищата на с. Карапелит и с. Дряново, община Добрич.

"Всички декларирани акции са на мен и съпругата ми, като сме ги закупили по време на брака с общи средства. На мое име са закупени 58 акции на "КТБ" АД в периода 2008-2010 г. и 2120 акции на "Химимпорт" АД, закупени през същия период. Останалите акции са закупени на името на съпругата ми. Не съм продавал закупени акции на "КТБ" АД в периода около започването на проблемите с нея. Това не е правила и съпругата ми и никой от близките ми роднини", посочва още Евгени Георгиев, който стана обект на атаки от медии, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски, именно заради акциите си в КТБ.

По отношение на задълженията на семейството му, магистратът уточнява, че със съпругата му изплащат ипотечен кредит с остатък от 126 000 лева и потребителски с остатък от 10 000 лева. Той изяснява и обстоятелствата около декларираните от него разходи за обучение в размер на около 245 000 лева. По думите му става въпрос за три различни стипендии, поети от различни организации след спечелени от него конкурси.

"Първата е Държавният департамент на САЩ чрез Програмата "Рон Браун", администрирана от Българо-американската комисия за образователен обмен "Фулбрайт". Разходът е направен за обучението ми за магистър по право в Университета "Тюлейн", Ню Орлеанс, през 2002-2003 г. Вторият разход е направен от Американската агенция за международно развитие за
обучението ми в Университета "Джорджтаун", Вашингтон, по американски граждански процес през периода август 2005 г.- февруари 2006 г. Третият разход е направен от Фондация "Джемс", Сан Франциско за изследване и запознаване със съдебните програми за медиация през периода август-септември 2011 г.", пише съдия Георгиев.

Конкурентът му Светлин Михайлов обаче така и не изпрати отговори на въпросите, отправени до него. Членовете на Съдийската колегия във ВСС все пак биха могли да му ги зададат по време на изслушването, което ще предшества избора във вторник сутринта. От данните, посочени в имотната му декларация, става ясно, че Михайлов официално е милионер към днешна дата, като е успял да натрупа спестяванията си освен от съдийски заплати, и от множество сделки с недвижими имоти, в които често участват и родителите му.

Въпросите на "Антикорупционния фонд", на които засега бившият шеф на СГС предпочита да не отговаря, са следните:

- Чрез реализирания деклариран финансов ресурс от около 1 милион лева, придобит в резултат на множество покупно-продажни сделки от кандидата и неговите родители прикрива ли се дейност, свързана с незаконен произход на средства?

- Ако отговорът е отрицателен, прикрива ли се търговска дейност?

- Голяма част от сделките са осъществени по време на мандата на Светлин Михайлов като председател на СГС. Има ли връзка между заеманата длъжност и движението на сделките, по всяка от които реализира печалба в този период?

- В съдържанието на сделките, оформени с нотариални актове, с които Светлин Михайлов е придобивал недвижимите имоти от 1999 г. насам декларирани ли са действителните им цени?

- Какъв е интересът на един съдия да извършва множество имотни сделки при очевидна липса на жилищна или друга нужда?

- Каква е клаузата при дарителските сделки на недвижими имоти между Светлин Михайлов и неговите родители при очевидна липса на жилищна, финансова и изобщо материална нужда?

- Извършвани ли са били привидни дарителски сделки между Светлин Михайлов и неговите родители и коя е била прикритата сделка? Какви са били действителните отношения и намерения между страните?

Споделяне

Още по темата

Още от България