Годишната класация на "Трансперанси интернешънъл"

Само Гърция е по-корумпирана от България в ЕС

Само Гърция е по-корумпирана от България в ЕС

Италия, България и Гърция са трите двете държави в ЕС с най-корумпиран публичен сектор през 2012 година, сочи годишното изследване на международната неправителствена организация за борба с корупцията ”Трансперанси интернешънъл”.

Италия е на 72-ра позиция с резултат само една точка по-добър резултат от България (41 т.), която е 75-та в класация, в която са включени 176 страни. Гърция има индекс от 36 пункта и е на 94 място в класацията. Индексът на ”Трансперанси” се движи от 1 точка, което е означава възможно най-високото ниво на корупция до 100 точки – практически без корупция.

България бележи прогрес за първи път от три години в тази класация. През миналата година страната ни беше 86-та. Страната ни има равен резултат с Черна гора, Либерия и Тунис. От съседните ни държави Турция е с най-добре работеща публична администрация и е на 54-то място, като Румъния също оценява като по-некорумпирана от България и е 66-та в списъка. Сърбия е на 80-то място.

В огласения годишен "Индекс за възприятието за корупцията" по света, изготвен от международната организация "Трансперънси интернешънъл", са обхванати 176 държави, преценявани по нивото на корупцията, злоупотребата с власт и непрозрачните си действия, предаде Ройтерс.

Миналата година растящото обществено възмущение от корумпирани правителства принуди няколко лидери да се оттеглят от властта, но след като шумът утихна, стана ясно, че в много страни все още са много високи нивата на подкупност, злоупотреба с власт и тайни сделки. Корупцията продължава да оказва в цял свят разрушително въздействие върху обществото, се казва в годишния доклад на международната организация.

В новия доклад две трети от 176-те страни, обхвани от проучването на организацията, са с индекси под 50. Това показва, че държавните институции трябва да бъдат по-прозрачни, а от влиятелните държавни служители трябва да се търси по-голяма отговорност, се казва в доклада, поместен на сайта на "Трансперънси интернешънъл".

Новата скала предвижда 100 пункта за държава с пълно отсъствие на корупция, злоупотреба с власт и непрозрачност, а нулата е за държави, чиито граждани смятат, че тези явления са много силно изразени.

На първото място в тазгодишната класация с по 90 пункта са най-некорумпираните Дания, Финландия и Нова Зеландия, а последното място с показател 0 заемат Сомалия, КНДР и Афганистан, предшествани непосредствено от държави като Судан, Мианма, Узбекистан, Туркманистан и Ирак и Венецуела, посочва Ройтерс.

На четвърто място с 88 пункта е Швеция, а челната десятка по некорумпираност и прозрачност включва Сингапур /87/, Швейцария /86/, Австралия /85/, Норвегия /85/, Канада /84/ и Холандия /84/.

Общата оценка на базираната в Берлин организация е, че по тези показатели арабските страни остават далеч назад в класирането. "Знаем, че недоволството от корупцията изведе хората на улиците в арабския свят", заяви Кристоф Вилке, директор за Близкия изток и Северна Африка към "Трансперънси интернешънъл". По думите му надеждите, които хората са възлагали на новите системи за управление в някои арабски страни, още не са се оправдали.

В тазгодишния индекс Египет е слязъл с шест места спрямо миналата година и сега се намира на 118-о място, което споделя с Доминиканската република, Еквадор, Индонезия и Мадагаскар. Тунис е слязъл с две стъпала до 75-ото, а спадът за Мароко, където имаше най-малко улични вълнения, е с пет места – до 88-ото. Обхванатата от гражданска война Сирия се е сринала с 15 позиции до 144-а, докато Либия има подобрение, макар и малко /изкачване до 160-о спрямо 168-о място през миналата година.

Споделяне

Още от България