Само газовата връзка с Гърция ще получи държавна гаранция за заем догодина

През март 2015 г. ще има готовност за започване на строежа на тръбопровода

Само газовата връзка с Гърция ще получи държавна гаранция за заем догодина

През следващата година единствената държавна гаранция за вземането на заем ще бъде издадена за строежа на междусистемната газова връзка с Гърция, реши правителството на редовното си заседание в сряда. Нито един друг инвестиционен проект няма да получи държавни гаранции за тегленето на кредит, които позволяват договарянето на по-добри условия с банките.

На газовата връзка между Гърция и България се разчита да разнообрази доставките на синьо гориво у нас и да ни предпазва от газови кризи и затова "Българският енергиен холдинг", който държи половината от проекта заедно с гръцко-италианската "Ай Джи Ай Посейдон", ще получи държавна гаранция за теглене на заем до 157 млн. лв.

Според окончателните инвестиционни проучвания прогнозната стойност на 180-километровото трасе от Стара Загора през Хасково до Комотини ще е 220 млн. евро, но окончателната цена ще зависи от проведените търгове за изпълнител и доставка на материали и оборудване, обясни българският представител в акционерното дружество за интерконектора Асен Гагаузов пред Mediapool. 45 млн. евро от финансирането се покрива с отпуснатите още през 2009 г. от Европейската комисия средства за тази газова връзка.

Останалите 175 млн. евро трябва да осигурят акционерите. За БЕХ това означава 86.5 млн. евро, като според финансовия модел на проекта 30 процента от средствата трябва да се покрият със собствен капитал, а останалите от кредит.

Най-вероятно държавно гарантираният заем на българския участник ще бъде взет от Европейската банка за възстановяване и развитие, допълни Гагаузов.

По думите му около 6 млн. лв. ще са нужни на проектната компания за газовата връзка за отчуждаване на терените, през които ще минава газопроводът на българска територия, и за учредяване на сервитутните зони по трасето.

Според Гагаузов през март 2015 г. ще има пълна готовност за започване на строежа на газопровода, но реалният старт ще зависи от осигуряването на финансирането и провеждането на поръчките.

От правителството посочват, че решението от сряда на практика удължава одобрението за държавна гаранция за газовата връзка, която е предвидена в тазгодишния бюджет, но не е била усвоена заради забавянето на развитието на проекта.

През 2015 г. няма да бъдат одобрявани други инвестиционни проекти, за чието финансиране да се сключват договори за държавни заеми или да се издават държавни гаранции, допълват от Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес