Само “Хемус Ер” и "Еър Уан” с оферти за покупка на националния превозвач

Двама кандидати подадоха предварителни оферти в конкурса за продажбата на националния превозвач “България Ер”, съобщи Агенцията за приватизация в четвъртък.

Първият кандидат е свързаната с ТИМ българска авиокомпания “Хемус Ер”, която винаги е заявявала публично интереса си за придобиване на “България Ер” .

Другият кандидат е регистрираното в България дружество на италианската компания "Еър Уан”.

Заявления за участие в процедурата бяха купили още три компании -  “Австрийски авиолинии”, Гръцко-американски консорциум и гръцката  “Ейгиън еърлайнс”, която отскоро лети от Атина до София. Те обаче не подадоха предварителни оферти до 14. 00 ч. в четвъртък, когато изтече крайният срок.

Според изискванията на процедурата, подалите индикативни оферти трябва да подготвят бизнес план за развитието на националния превозвач за пет години напред, като посочат размера на инвестициите приоритетно през първите две.

В бизнес плана трябва да бъде посочено и как ще нарасне броят на дестинациите и на самолетите. Изисква се и социална програма с фиксиране на работните места, както и проект за нарастване на заплатите в дружеството.

До един месец кандидатите ще имат право да посетят “България Ер”, за да получат допълнително информация.

При избора на купувач ще се търси баланс между предлаганата цена и обема инвестиции.

В следващите дни  АП ще подготви правилата за провеждане на заключителния етап на конкурса, в който ще бъде определена и точната дата за подаване на обвързващи оферти.

Държавата продава 30 159 акции, представляващи приблизително 99,99 на сто от капитала на "България Ер" ЕАД.

Съгласно приетата стратегия кандидатите трябва или да са стратегически инвеститори – т.е. също авиокомпании с годишни приходи от авиационни услуги за над 150 млн.евро и превозени над 750 хиляди пътници, или да са финансови групи, които управляват активи за над 250 млн.евро и притежават дялове на обща стойност за над 150 млн.евро.

Споделяне

Още от Бизнес