Само Кадиев пожела номинацията на БСП за столичен кмет

Само Кадиев пожела номинацията на БСП за столичен кмет

Вътрешнопартийни избори в БСП за кандидат- кмет на София няма да има, тъй като единствено номининираният Георги Кадиев е подал в срок документи за участие в тях.

Това щеше да е първият опит на социалистите да излъчат номинация чрез вътрешен вот, след като като миналия понеделник бе обявено, че кандидатите за овакантения от Бойко Борисов кметски пост са 13.

Сред номинираните освен Кадиев, бяха депутатите Петър Курумбашев, Меглена Плугчиева и Янаки Стоилов, евродепутатът Илияна Йотова, бившият областен управител на София Тодор Модев, Красимир Премянов и др. Според висши социалисти те се отказали от партийната надпревара, тъй като сметнали, че "няма нужда да се хабят“ предвид високия рейтинг на ГЕРБ.

"Интригата в София приключи, още преди да е започнала. Следващия понеделник на градската конференция на БСП Кадиев ще бъде утвърден като единственият ни кандидат“, прогнозира пред Mediapool член на столичната червена организация.

Според приетите миналия понеделник правила за вътрешнопартийните избори, номинираните трябваше да представят освен автобиография и мотивационно писмо, не по-дълго от 6 000 знака, в което да кажат "Защо искам да стана кмет на София, кои са проблемите ѝ и как ще ги реша“. Това е сторил обаче само Кадиев, който в момента е общински съветник и председател на съвета на директорите на "Топлофикация“- София.

Кадиев, който спечели най-много мажоритарни гласове на БСП в София, но не му стигнаха да бъде избран за депутат, е от обкръжението на председателя на БСП-София Румен Овчаров. Негово изказване отпреди месец, в което предложи лидера на БСП и бивш премиер Сергей Станишев да стане кандидат за кмет на София, му навлече неприятности със Станишев, за когото се твърди, че предпочитал за кметското място да бъде издигнат Петър Курумбашев.

Самият Станишев коментира преди време, че за София е по-добре да бъде издигната не тясно-партийна кандидатура, а по-широко скроена, на професионалист, който да привлече гласове и извън партията. На същото мнение бе и БСП – София, която обаче на заседанието си миналата седмица обяви, че не може да пренебрегне номинациите, направени от местните организации и че ще даде шанс на всеки, който пожелае, да се кандидатира.

Не по-лека е ситуацията в Синята коалиция, като нито СДС, нито ДСБ са обявили ще издигат ли кандидатура и дали тя ще е обща. Изборите за кмет на София ще са през ноември. Премиерът Бойко Борисов още не е посочил кой ще е кандидатът на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България