Само Китай ли е виновен за спада в продажбите на Apple?

Само Китай ли е виновен за спада в продажбите на Apple?

Преди три месеца Apple струваше 1.2 трилиона долара. Преди Нова година американската технологична компания поевтиня до 750 млрд. долара и призна, че нещата не вървят толкова добре, както е очаквала.

Apple вини за това слабото търсене в Китай – държавата, с която американският президент Доналд Тръмп води търговска война. Експерти обаче смятат, че проблемът е доста по-широк и предупреждават, че ако нищо не се промени в стратегията на компанията и поведението на потребителите, империята iPhone е заплашена да залезе, пише Би Би Си в коментар по темата.

Неочакваното предупреждение на Apple, че приходите ѝ в ключовото коледно тримесечие са по-ниски от тези, които компанията е очаквала само два месеца по-рано, шокира инвеститорите, които и без това бяха разстроени от понижението на фондовите пазари през декември.

Apple е сред лидерите на най-продължителното в историята повишение на фондовия пазар и първата в историята му компания, чиято стойност надхвърли 1 трилион долара.

Мнозина се опасяват, че десетгодишният ръст на пазара е към своя край и с особено внимание следят за признаци на забавяне на бизнеса при петте компании, които лидират този ръст, известни като FAANG: Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Google.

Facebook бе първата, която опъна нервите на инвеститорите миналата година. След това дойде ред на Apple. Акциите на компанията започнаха да падат скоро след традиционното обявяване през септември на новите ѝ продукти, сред които обаче този път нямаше по-значими промени както преди година, когато бе представен iPhone X.

Скоро след това компанията съобщи, че от новата година ще престане да споделя информация с инвеститорите за това как вървят продажбите на смартфони. Този ход допълнително ускори разпродажбата на нейните акции.

Прогнозите, че продажбите за тримесечието ще са на нива от 89 млрд. долара, се оказаха поредното разочарование, тъй като всички се надяваха на по-съществен ръст.

Притежателите на акции на Apple нямаше как да си пожелаят успешна Нова година, след като получиха писмо от шефа на компанията Тим Кук, в което той призна, че тези оценки са се оказали завишени – с около 5 млрд. долара.

"Макар и да очаквахме някои трудности на ключови развиващи се пазари, ние недооценихме мащаба на забавянето на икономическия ръст, особено в Китай", се казва в писмото на Кук.

Той споменава търговската война на САЩ с Китай като една от причините за това китайските проблеми да засегнат и смартфоните iPhone, и таблетите iPad, и компютрите Mac.

В резултат, вместо неголям ръст на годишна база, тримесечните продажби ще отбележат спад с почти 5%, което с Apple не се е случвало от 2016 г.

Това е първият път в последните 15 години, когато Apple преразглежда прогнозата си.

Анализаторите не бяха особено убедени от доводите на Кук, тъй като бизнесът на Apple в Китай и друг път не е вървял добре.

"Аз не бих свързал това нито с проблемите на американската и китайската икономика, нито с търговската война",коментира анализаторът Сем Рейнълдс, специалист в областта на високите технологии. "Просто за Apple настъпиха нови времена", смята той.

Американският технологичен гигант постепенно отстъпва позиции в Китай на местните Oppo, Huawei и Xiaomi. А нападките на Тръмп срещу Китай и арестът на дъщерята на основателя на Huawei по искане на Вашингтон само засилиха потребителския патриотизъм на китайците, коментира Уил Уонг, анализатор от консултантската компания IDC.

Освен това, отбелязва той, стратегията на Apple да повишава цените в отговор на намаляващи продажби, работеше отлично в периоди, когато растат икономиката и доходите на хората, а сега Китай има проблеми с това, включително и заради търговската политика на Тръмп.

"В периоди на по-неблагоприятно икономическо развитие, потребителите обръщат по-голямо внимание на цените. И тук китайските производители имат предимство", допълва Уонг.

Проблемът обаче не е само с Китай. Тим Кук признава в писмото си, че и в развитите страни реалността се разминава с очакванията: хората все по-рядко купуват телефони и много от притежателите на стари модели iPhone са се възползвали от неотдавнашните отстъпки на Apple за замяна на батерията, с което са отложили покупката на нов телефон.

"След iPhone 8, кривата на технологичния подем се изравнява и потребителите имат все по-малко поводи да сменят своя iPhone с нов", коментира Рейнълдс.

Експертите са единодушни, че по-нататъшната съдба на Apple зависи не толкова от външни фактори като търговската война между САЩ и Китай, а от способността на компанията да поработи над грешките си, да се адаптира към новите условия и да направи пореден технологичен пробив.

"Инвеститорите се опитват да разберат, доколко агресивната ценова политика на Apple е влошила ситуацията и как това ще повлияе на дългосрочните възможности на компанията да удържа високите цени на iPhone", казва анализаторът от Atlantic Equities Джеймс Кордуел.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес