Само лицензирани производители да получават експортни субсидии

Само лицензираните производители на сирене и кашкавал в България да получават експортни субсидии, настояват от Асоциацията на млекопреработвателите. Оттам ще настояват пред земеделското министерство субсидиите да са в размер на 25 ст. за килограм краве или овче сирене и по 35 стотинки за килограм кашкавал.

Миналата седмица правителството реши да отпусне общо 3 млн.лв. субсидии през тази година за стимулиране износа на преработени селскостопански продукти.

Най-много средства - 1.2 млн.лв., са заделени за млекопреработвателния бранш, напомни председателят на асоциацията Димитър Зоров.

Изплащането на експортни субсидии се прилага за първи път в България, като не се отнасят за износ за страните от ЕС, така и 10-те държави, които сега се присъединяват към съюза.

България изнася млечни продукти основно за САЩ, Близкия Изток и Австралия, уточниха от браншовата организация. През последната година експортът се е увеличил с около 25 процента.

Въпреки че вече четвърта година в България се изплащат субсидии за качеството на суровото мляко, като отпусканите от бюджета средства постоянно се увеличават, преработвателите трудно си набавят необходимите количества, отговарящи на изискванията на ЕС. През 2001 г. субсидията е била 1.5 млн.лв., през 2002 г. - 2.3 млн., през 2003 г. - 6 млн., а през тази година се е увеличила на 8 млн.лева.

В момента работещите мандри в България са 321 според данните на Националната ветеринарномедицинска служба. Временно затворени са 139 мандри, а постоянно са затворени 294 предприятия.

Споделяне

Още от Бизнес