Само месец ще се плаща в лева и евро при влизането на България в Еврозоната

Цените на стоките ще са лева и евро цяла година след въвеждането му, за да няма спекула

Само месец ще се плаща в лева и евро при влизането на България в Еврозоната

Цените на стоките и услугите в България ще бъдат в левове и в евро 5 месеца преди официалния старт на новата валута и 1 година след това. С двете валути обаче ще може да се плаща само месец след влизането ни в Еврозоната. Това съобщи служебният финансов министър Асен Василев при представянето на Националния план за въвеждане на еврото, който е пуснат за обществено обсъждане на правителствения портал - strategy.bg в понеделник.

Едновременните цени и в евро, и в лева целят потребителите да могат да контролират търговците, че не надуват цените във времето, в което тече смяната на валутата. Директният контрол върху ценообразуването ще се извършва от Министерство на икономиката и от Комисията за защита на потребителите, които ще поставят стикер "Честен търговец" за коректно отразени цени в двете валути.

Само месец ще може да се плаща и с двете валути, за да не се натоварват излишно фирмите и да водят двойно счетоводство, обясни Василев. Няма проблем обаче след този месец да си смените левовете, ако са ви останали, в търговските банки за евро, допълни той.

"Двойно обръщение в търговската мрежа е един месец и причината за това е, че ако го направим за шест месеца, ще трябва да се води двойно счетоводство от абсолютно всички, като се започне от баничарниците и т.н., което ще бъде лудница и за НАП и за баничарниците", даде образен пример министър Василев.

В края на миналата седмица служебното правителство заедно с БНБ препотвърждава курса към въвеждане на еврото в България на 1 януари 2024 г. Конкретната дата бе записана официално за пръв път в документ на Министерството на финансите седмици преди края на мандата на кабинета "Борисов 3".

"Това е технически план, който указва какво трябва да се случи, ако страната ни реши да приемем еврото на 1 януари 2024 г., като след 30-дневно обсъждане, Планът ще трябва да бъде внесен и разгледан от редовен Министерски съвет и обсъден в Народното събрание", каза Василев.

Стикер "Честен търговец"

Специалният Закон за въвеждането на еврото ще задължи Комисията за защита на потребителите да следи дали търговците превръщат коректно цените от лева в евро на съответните стоки и услуги.

"Търговците и доставчици на услуги, които спазват правилата за точно преобразуване на цените на продуктите или услугите си от лева в евро, както и за разбираемо и коректно обозначение на цените по време на периода на двойното ценообразуване, ще получат стикер "Честен търговец", пише още в плана на правителството. Контролът и стикерите ще се поставят от Комисията за защита на потребителите.

Всички данъци и такси за гражданите също в рамките на година от въвеждане на еврото, ще се обозначават като суми и в лева и в евро.

Пащанията с карта само в евро

От датата на въвеждането на еврото в България всички безналични плащания (банкови плащания, извършвани с карта) ще се извършват само в евро, пише още в документа.

Важен детайл е, че 6 месеца от въвеждане на новата валута обмяната на лева в евро ще бъде безплатна във всички търговски банки. След този срок единствено в БНБ ще се обменят безплатно.

"Българската народна банка (БНБ) ще обменя безплатно банкноти и монети от лев в евро без ограничение във времето", пише още в документа.

Левовете в евро

Преобразуването на банковите сметки от лева в евро ще се извърши в деня на въвеждането на еврото.

Любопитен факт е, че ще има 6 месеца срок от датата, на която Съвета на ЕС посочва, че България отговаря на условията за приемане на еврото до реалното стартиране на процеса по внедряването му. Именно в тази половин година българите ще бъдат поканени да сложат на депозит колкото се може повече суми в лева, за да им се обменят след това безплатно в евро.

"Всички средства в лева по текущи, депозитни, спестовни и други сметки в местни банки и други доставчици на платежни услуги ще бъдат преобразувани в евро безплатно в деня на въвеждането на еврото. Ето защо в месеците след решението на Съвета на ЕС, че България отговаря на условията за приемане на еврото и преди въвеждането на еврото, гражданите ще бъдат поканени да депозират възможно най-много левови банкноти и монети в банкови сметки", посочва още в документа Министерство на финансите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?