Само минималната пенсия нараства до 200 лв., без индексиране на останалите

Според Владислав Горанов “справедливостта е класово понятие и е недостижима“

снимка БГНЕС

Минималната пенсия ще бъде увеличена на две стъпки до 200 лева до края на годината, но останалите пенсии няма да бъдат индексирани със същия темп на нарастване. Това стана ясно в сряда от думите бившия финансов министър Владислав Горанов, който потвърди пред бТВ, че има вероятност отново да заеме същия пост и в кабинета "Борисов 3".

По думите му увеличението на минималната пенсия ще стане на две стъпки - от 1 юли тази година от 165 на 180 лева, и от 1 октомври – от 180 на 200 лева. През тази година това ще струва на бюджета под 100 млн. лева. За следващите години сумата ще расте, но ще е под 300 млн. лв. за 2018 година. От думите му се разбра, че увеличението на минималните пенсии няма да е съпроводено с индексиране на останалите пенсии със същия темп на нарастване – 21%.

Така ще се задълбочи сериозно диспропорцията между осигурителният принос и пенсиите, които получават хората.

Репликиран, че това е несправедливо спрямо хората с по-голям осигурителен принос към системата, Горанов отговори, че “справедливостта е класово понятие и е недостижима“.

“Не очаквайте пламенно да защитавам това решение, но това е възможното решение и засяга увеличението на доходите на най-бедните пенсионери. Да, има определени слабости в едно подобно решение, тъй като създава увеличение само на част от пенсионерите, но това беше приоритетът, който заедно успяхме да постигнем с Патриотите, за да имаме едно стабилно управление", коментира Горанов.

Разчети на НОИ показват, че при нарастване само на минималната пенсия на 200 лева броят на пенсиите на минимален размер ще се увеличи от 565 500 на около 800 000. Или около 38.8 на сто от пенсионерите за трудова дейност или 2 116 965 души ще бъдат с минимални пенсии.

При това положение необходимите допълнителни средства за изплащането на новите минимални размери на пенсиите ще са в размер на 23.5 млн. лв. месечно.

По време на предизборната кампания “Обединените патриоти“ обещаха увеличаване на минималната пенсия на 300 лева. Владислав Горанов каза, че ако това се случи, то няма да останат пари за други политики. Според него е намерено балансирано решение.

“Ако се търсеше 100% удовлетворяване на претенциите на Патриотите за политиката им, свързана с пенсиите, ангажиментите като ресурс щяха да бъдат такива, че други политики нямаше да могат да се реализират. В този смисъл коментарът беше - или правим това и не можем да реализираме други политики, или намираме балансирано решение и продължаваме по съвместната програма, която заедно ще съставим”, разкри още Горанов.

Според него резерви може да се търсят при инвалидните пенсии, за част от които има подозрения, че са отпуснати незаконосъобразно. “Имаме основания да се съмняваме, тъй като броят на правоимащите (на инвалидните пенсии) е твърде голям”, каза той.

Горанов обясни, че все още не са водени конкретни разговори за разпределение на министерските постове.

“В началото си говорихме само за политики, все още не сме говорили за това къде точно ще участват “Обединените патриоти“ и с какво представителство в изпълнителната власт. Такъв дебат не е воден и в ГЕРБ”, отбеляза той.

В отговор на въпрос Горанов подчерта, че за него не е лоша идея да се подпишат отделни споразумения с всеки един от лидерите на партиите от коалиция “Обединени патриоти” – Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров,. Той прогнозира, че те едва ли ще се съгласят на нещо подобно.

"Те предпочитат да се представят като монолитен субект, явил се на изборите като коалиция и участващ в разговорите с ГЕРБ като коалиция", допълни той.

Преговорите с “Обединени патриоти” окончателно ще приключат малко преди гласуването на поименния състав на правителството, което се очаква в началото на месец май, каза още бившият министър.

В същото време Владислав Горанов остро критикува служебното правителство за неговите действия. Според него целта е била да се разчисти терена за кабинет на БСП.

“Служебното правителство не си намери времето. Сценарият беше друг. Очакваше се друг резултат от изборите и конфигурацията, която се опитаха да създадат, беше друга. Те се опитаха да разчистят терена на едно управление с участие на левицата, което не можа да се състои и се натрупа тази критична маса от грешки“, каза той.

Бившият финансов министър коментира, че с действията си кабинета на Огнян Герджиков е дал основание да се мисли дали служебни правителства изобщо трябва да съществуват.
“На практика сега имаме президентска република, което не е идеята, заложена в конституцията със служебното правителство“, каза Горанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България