Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Само модерна и конкурентна икономика може да гарантира ръст на доходите и обществена солидарност

5 коментара

Данните от най-новите изследвания показват, че след 15 години хората в България на възраст над 60 г. ще се увеличат с 1/3, и ще представляват над 28% от всички българи.

Според проучване на НЦИОМ най-голям процент реални осигуровки се плащат от хората в активна трудова възраст – между 30 и 60 години. След 10 години 80 процента от технологиите в България ще са изцяло нови, а 80 процента от хората, които трябва да работят с тях ще са същите. При умерен икономически растеж  –  около 4%, БВП на човек в България ще достигне средното ниво в Европейския съюз след 65 години. Всички тези данни показват – че България остро се нуждае от социален модел, който да отразява демографските и социални условия в страната.  Ясно е, че социална политика не се прави с празни обещания за заплати от по 500 лева, кифли за учениците, басейни за гимназистите и безплатни екстри за избирателите.  А като бонус – и изборна лотария. В това нахално наддаване, което започнаха и БСП и НДСВ, единственият, който ще дава всъщност е държавата, а държавата – това сме всички ние.  В крайна сметка  обещанията ще се сбъднат точно толкова, колкото се сбъднаха и през предишните 800 дни. Влизаме в ЕС като най-бедната държава, с недостатъчно квалифицирани служители и работници и един компютър на 1 500 ученика. А, ако оставим БСП да реализира социална политика ще настъпи социална катастрофа подобна на тази при Виденов от 1996-1997 г. 

Ако погледнете заявките за управление на БСП и НДСВ, ще разберете съвсем точно какво се готвят да направят. Мерките, на които залага НДСВ, ще запазят сегашните темпове на икономически растеж от 4-4.5% годишно. С тези темпове ще настигнем стандарта на живот в ЕС за 50 години. Въпреки ПР-усилията на кабинета недостатъчният икономически растеж на България тревожи и Световната банка и чуждестранните анализатори. Милен Велчев например беше обявен за най-добрия финансов министър, но трябва да допълним – най-добрия финансов министър на най-бедната държава, каквито са изгледите за положението ни през 2007 година.  Обещаните от БСП темпове от 6 до 8% икономически растеж са абсолютно неизпълними и абсурдни на фона на предлаганата от тях политика. Ако бъдат реализирани увеличенията на данъците или бюджетните дефицити, необходими за извършване на обещаните разходи, може да се достигне до нулев или отрицателен икономически растеж.

С тези темпове ще е нужен повече от 1 век за достигане на европейските доходи. Нещо повече - поне с 14 млрд. лева ще се увеличат държавните разходи за четири години.  Тук се включва двойно увеличение на разходите за бюрокрацията, обещания за увеличение на разходите за здравеопазване, образование, пенсии, за въвеждане на семейно данъчно облагане, за диференцирани ставки по ДДС и създаване на различни фондове, стратегии, програми и нови структури. Финансирането на разходите може да стане единствено чрез значително увеличение на данъчната тежест или чрез реализиране на огромни бюджетни дефицити и увеличение на държавния дълг. Това би имало негативен ефект върху икономическото развитие и води до реална опасност от криза, подобна на тази от 1996-та година. Хората на Станишев обещават запазване преразпределението през бюджета от 40% от БВП, но ако се изпълнят предвидените от коалицията разходи данъчното бреме ще достигне поне 45% от БВП или допълнителна тежест от 2 млрд. лева. При това положение не е ясно как предприемачите и инвеститорите ще разкриват нови работни места, за да може левицата да изпълни предизборното си обещание за спад на безработицата. Освен, ако не приложи модела на НДСВ за създаване на изкуствена заетост. Така обаче просто се прикрива реалното ниво на безработица, което е около 15%. Предлаганите от НДСВ социални мерки в най-добрия случай ще запазят  темповете на спад на безработицата, но няма да доведат до създаването на трайна заетост. 

Програмата на ОДС единствена отстоява позицията за  радикална промяна на  ролята на държавата като инвеститор в съответствие с модела на  развитите европейски страни, които  изпълняват ролята на инвеститор преди всичко в областта на развитие на човешките ресурси. ОДС има ясна политическа визия и експертна готовност за развитието на всички части на социалния ни модел през следващите 10 години.

Най-сигурната гаранция за защита на интересите на работниците и на работодателите е изграждането на модерна и конкурентноспособна икономика, което в  еднаква степен зависи от развитието на уменията  както на мениджмънта, така и на работната сила. Изследванията ясно очертават проблем с липсата на добре подготвени кадри, притежаващи умения на практика да използват наученото в училищата и университети и които да отговарят на изискванията на съвременната глобална и технологично-ориентирана икономика.  Затова ОДС поставя в центъра на своето внимание непрекъсната и масова квалификация – поне веднъж на всеки 5 години. За да защитим едновременно интересите на работодатели и работници ще осъществим реформи на законодателните и административни рамки (като например създаването на трудов съд) на трудовия пазар, за да има ясни правила за всички.

ОДС ще продължи реформата на осигурителните системи отхвърляйки политическото късогледство, изразяващо се в тревожното заиграване с възстановяването на ранното пенсиониране.  Това съсипа българския пенсионен модел, който действаше до 2000 г. В продължение на десетилетия тоталитарната система изкупуваше вината си към хората  за опасните за здравето и живота им производства, за ниските заплати с ранното пенсиониране.

Акцентите на дясната осигурителна политика, които  ще  отговорят на очакванията на бизнеса, свободните професии и работещите, са: постепенно намаляване на осигурителната тежест; трайно и последователно насърчаване на инвестициите на гражданите в доброволното и допълнителното пенсионно осигуряване; развитието на частните пенсионни фондове като най-големия национален инвеститор включително и чрез разработването на специфичен данъчен модел относно инвестираните от фондовете средства в реалната икономика и в социалната сфера.

В България вече има възможности за осъществяване на трансфер на социални услуги от държавните институции към други частни икономически субекти в области като осигуряването на децата и възрастните.  Насърчаването на конкуренцията стои като основа на всяка дясна политика. 

Съществената разлика в икономическите послания на ОДС, БСП и НДСВ е, че ОДС предлага мащабно оттегляне на държавата от икономиката, докато НДСВ по-скоро иска да запази статуквото, а БСП предвижда нарастване на държавната намеса.

ОДС ще намали преразпределението през бюджета до 30-35% от БВП. Това ще остави в ръцете на гражданите и фирмите повече от 2 млрд. лева годишно. По-конкретно - ще намалим с една трета осигуровките, които в момента са най-изкривяващият данък. Данъкът върху личните доходи ще бъде намален наполовина за повечето данъкоплатци. Данъкът върху печалбата ще спадне с една трета и ще стане 10%. Данъкът върху дивидентите ще бъде премахнат, а ДДС ще се понижи от 20 на 18%. Тези стъпки са единствения път за ускоряване на икономическия растеж увеличаване на доходите. Като цяло политиката на ОДС ще доведе до растеж на реалните доходи с около 10% годишно. В резултат на промените в Кодекса на труда, благоприятната данъчна политика и бизнес среда, която би се създала при изпълнение на програмата на ОДС, ще се ускори процесът на създаване на нови работни места. Напълно реално е очакване ниво на безработицата от около 8%.

Време е социалната политика да се еманципира. В нейна основна грижа трябва да се превърне съхранението на достойнството на отделния гражданин, защото България е всеки един от нас.

*Публикуваме статията в оригиналния вариант, предоставен от предизборния щаб на ОДС

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. France
  #5

  Галя Попова / Intermedia-groop (Париж)/за filibe.comРазликата в процентите между БСП и НДСВ за сега е в полза на БСП, но се наблюдава тенденция НДСВ плавно да намаля дистанцията. Причината е ясна: хора които не са мислили да гласуват сега ще го направят. Трябва да се отбележи също, че прекалено овехтелия твърд електорат на БСП който вярва в безсмислени обещания които партията никога не е изпълнявала и не може и сега да изпълни бързо се топи. Преди всичко сигурността и професионализма в управлението е големият залог. Според проучването най-вероятно НДСВ ще надмине БСП в близките седмици и ще спечели парламентарните избори.

 2. madjojo
  #4

  ne vi li omrazna kradete plovdiv tolkova godini i sega otnovo iskate da glasuvame za vas . poskoro bih glasuval za bsp otkolkoto da se doverq otnovo na nekadarnici kato vas

 3. избирател
  #3

  И защо излизат от името на този световно неизвестен икономически експерт Капон не е ясно.То и без това никой не очаква да се изпълняват.

 4. anonimko
  #2

  Zashto ne go napravihte predi ,a zagybihte tolkova godini i izbirateli

 5. агитатор
  #1

  ОДС има ясна политическа визия и експертна готовност за развитието на всички части на социалния ни модел през следващите 10 години.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.