Само нов закон може да реши проблемите на БНТ

Промяна в БНТ може да бъде постигната единствено чрез приемане на нов закон за радиото и телевизията. Председателят на парламентарната медийна комисия Милена Милотинова заяви днес в парламента, че е обезпокоена от всичко, което става в БНТ от две години насам в коментар за надигащите се протести срещу избрания от СЕМ нов генерален директор Емил Владков.

БНТ е обществена институция и това, което ни притеснява е, че много от нещата, които се извършваха в нея, бяха направени по начин, който ги поставяше под съмнение, каза Милотинова. Тя отново посочи, че според нея начинът на управление на обществените медии трябва да бъде променен, като по думите ѝ е удачно директорът да има борд над себе си.

Ако има някакво положително развитие го виждам в приемането на нов Закон за радиото и телевизията, каза Милена Милотинова. Шефката на медийната комисия, чийто проект не стигна до приемане от парламента, отбеляза, че всичко зависи от неправителствения сектор и кога той ще предложи целия проект.

Имаме обаче няколко въпроса от Съвета на Европа и от Европейската комисия кога ще приключи дебата в България по Закона за радиото и телевизията и вероятно скоро ще трябва да дадем отговор на този въпрос, каза Милотинова.

Тя каза, че в медийната комисия още няма нищо постъпило по случая с назначаването на новия генерален директор на БНТ. В момента, в който постъпи искането на работещите в телевизията, ще го коментирам и ще видим как ще постъпим, допълни Милотинова.

В сряда общото събрание на пълномощниците в БНТ разпрати декларация до институциите, в която обявява несъгласие с избора на Владков и настоя за оставките на СЕМ. Вчера от СЕМ обявиха, че няма как да подадат оставки и поканиха днес Владков, за да представи членовете на Управителния съвет, с които смята да работи.

Милотинова отбеляза, че медийната комисия има ограничени правомощия по случая и правомощията са изключително на СЕМ. Оттук нататък смятам, че трябва да има диалог между работещите в телевизията и СЕМ, каза тя. Според нея това, което медийната комисия може да направи е изслушване, но от него не би могло да произтече нещо относно избора на генерален директор.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?