Само около 1000 души са напуснали армията през миналата година

Военните очакват правителството да им върне парите за спасителните операции

Сн. БГНЕС

970 души са напуснали армията през изминалата година, съобщи началникът на Щаба по отбраната ген. Симеон Симеонов в четвъртък. Тази цифра представлява леко намаление в сравнение с 2010 година, когато са напуснали около 1100 души.

"Първоначалната вълна на напускащи се успокои", заяви ген. Симеонов.

Той не уточни какви длъжности са заемали и с какви чинове са били напусналите. В средата на годината от Щаба по отбраната излезе информация, че само за първите пет месеца на годината 231 души, предимно млади хора, са напуснали по собствено желание. Тази цифра бе определена като "не много нормална".

Военният министър Аню Ангелов на няколко пъти използва опасността за отлив от военната служба като аргумент срещу опитите да се отрежат част от привилегиите в сектора, а в крайна сметка обяви, че отлив не е имало.

Ген. Симеонов обяви за основен приоритет на армията подготовката на всички екипажи и поделения за операциите на НАТО и ЕС.

Той съобщи, че през 2011 г. произшествията в Българската армия са намалели с 23 процента в сравнение с предишната година.

43-ма военни са били хванати да шофират след употреба на алкохол, като 24 от тях вече са уволнени дисциплинарно.

Симеонов съобщи още, че само от началото на месеца до 12 февруари около 30 000 лева са били изразходвани за горива и ресурси за осигуряване на военните модули, действали в района на с. Бисер и други засегнати от бедствието райони. Военните очакват всичките похарчени средства за оказаната от тях помощ да бъдат възстановени, а не да бъдат приспадани от бюджета на министерството на отбраната.

Той обяви обаче, че армията вече е в готовност да действа при евентуални опасни ситуации, свързани с предстоящото топене на снега.

Само през 2011 г. 600 военнослужещи с 300 единици техника са участвали в спасителни действия на територията на страната при бедствия и аварии.

Той обясни още, че от 12-те закупени вертолета "Кугар" 5 се нуждаят от редовен технически преглед, а един е повреден.

Въпросът с вертолетите, които са най-скъпата покупка на МО, стана особено актуален, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че те ставали предимно за пустинята, защото нямали противообледенителна система, наречена от премиера "обледенителна".

След това той бе опроверган от военния министър Аню Ангелов.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?